Tesla-baas Elon Musk gaat Twitter toch niet overnemen. Hij stapt van zijn overnameplannen af omdat het socialemediabedrijf weinig (en naar eigen zeggen foutieve) informatie deelt over het aantal nepaccounts. Maar daarmee is de kous niet af. Juridische experts wijzen erop dat de miljardair een lange juridische strijd te wachten staat.
Na maandenlang een welles-nietes-spelletje te spelen met Twitter heeft Musk uiteindelijk beslist om het bedrijf niet over te nemen. Volgens de miljardair kunnen de officiële cijfers die het bedrijf geeft over de spambots onmogelijk kloppen.
Musk mag dan wel zijn bod hebben ingetrokken, maar volgens juridische experts is dat niet zo eenvoudig als gewoon weglopen. In plaats daarvan staat hem waarschijnlijk een lange strijd met het socialemediaplatform in de rechtbank te wachten die vele maanden kan duren.
Twitter in een moeilijke positie
“De raad van bestuur van Twitter bevindt zich in een zeer moeilijke positie”, zegt Ann Lipton, hoogleraar corporate governance aan de Tulane Law School, in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Ze kunnen niet zomaar akkoord gaan met een verlaging van het overnamebod of Musks weigering om het bedrijf over te nemen aanvaarden. Dat zouden de aandeelhouders niet waarderen.” Musk had beloofd om het bedrijf over te nemen voor 54,2 dollar per aandeel. Op 1 april, de dag voor de bekendmaking van de overnameplannen, was het aandeel 39,1 dollar waard. Ze hadden dus zicht op een koersstijging van maar liefst 38 procent.
“Als ze dat toch zou doen, zou dat het risico met zich meebrengen dat Twitter-aandeelhouders een rechtszaak beginnen”, gaat de juridische expert verder. We mogen immers niet vergeten dat ze al een rechtszaak tegen het bedrijf en Musk hebben aangespannen omdat de overnamedeal zo chaotisch is verlopen.
Spambots
Lipton voegt eraan toe dat het ook ver van zeker is dat Twitter gelogen heeft over het aantal spambots op het platform. “Zelfs als dat zo is, is dat voor Musk geen reden om de overeenkomst op te blazen”, zegt ze. “Om van een wezenlijke inbreuk op de overeenkomst te kunnen spreken, zou Musk moeten bewijzen dat Twitter valse verklaringen heeft afgelegd die zo flagrant waren dat ze een langetermijnimpact op het winstpotentieel van het bedrijf zouden hebben. Musk moet dat bewijs nog leveren.”
Bret Taylor, de voorzitter van Twitter, liet al via Twitter weten dat hij Musk voor de rechter zal slepen. “De raad van bestuur van Twitter is vastbesloten om de transactie af te sluiten tegen de prijs en de voorwaarden die met Musk zijn overeengekomen en is van plan juridische stappen te ondernemen om hem de overeenkomst te doen naleven”, schreef hij.
“Twitter lijkt wel de bovenhand te hebben”, aldus Lipton. “De overeenkomst bevat een specifieke uitvoeringsclausule, die zegt dat Twitter het recht heeft om Musk aan te klagen om hem te dwingen het bedrijf alsnog over te nemen zolang hij een schuldfinanciering heeft lopen.”