Uit De Stemtest van de VRT en De Standaard blijkt dat niet alleen de Vlaamse partijen meer naar rechts bewegen, ook de evolutie van de MR valt op. Die partij blijkt economisch rechtser te zijn dan N-VA en Vlaams Belang.
In het nieuws: Uit het onderzoek van politicoloog Stefaan Walgrave (UAntwerpen), dat politieke partijen op twee assen plaatst naargelang hun ideologie, staat de MR het meest naar de rechtse kant op economisch vlak.
- Vlaams-Belang en N-VA zijn duidelijk cultureel rechtser dan de Waalse partijen. Maar de MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez haalt beiden in op economisch vlak. Bouchez roept de hele campagne al luid dat de MR de enige rechtse partij is in Wallonië. De resultaten van de peiling geven hem gelijk. De PS en de PVDA/PTB blijven in het model van Walgrave dicht bij elkaar in de buurt.
- Bouchez viel al eerder op met zijn economische plannen. Hij pleit voor een lastenverlaging van 13,7 miljard euro. Echter is het niet duidelijk hoe die betaald moet worden. De economische plannen van de MR zouden dan ook een negatief effect op de begroting hebben. Dat zou er 2,06 procent van het bbp op achteruitgaan, berekende het Federaal Planbureau.
- Uit de resultaten blijkt ook dat Les Engagés opschuift richting centrum. Zowel cultureel als economisch trekt de partij naar rechts, waardoor die economisch meer in lijn ligt van de cd&v in Vlaanderen. Cultureel blijkt Les Engagés wel nog altijd progressiever te zijn. Daarmee is de rebranding van de partij van het oude cdH naar een centrumbeweging geslaagd.
- Dat is goed nieuws voor Maxime Prévot (Les Engagés), die zich al aan cd&v en Sammy Mahdi vastklikte om als één blok richting de regeringsvorming te gaan. De vraag blijft wel wat beide partijen gaan doen met Bouchez en de MR. Cd&v ziet een samenwerking met de Franstalige liberalen wel zitten, Prévot is geen vragende partij.
PS schuift niet op naar links
Ook opgemerkt: De Waalse linkse partijen zijn linkser dan de linkse partijen in Vlaanderen.
- Zowel Ecolo als de PS zijn economisch een pak linkser dan hun zusterpartij over de taalgrens. Vooral het enorme verschil tussen de PS en Vooruit valt op. Vooruit trekt ook cultureel veel meer naar rechts, ook door de standpunten rond criminaliteit en migratie.
- Verder valt ook op dat de PS, in tegenstelling tot wat velen vermoedden, niet naar links is opgeschoven om ideologisch aan te sluiten bij de kiezers van de PTB.
- Défi schuift dan wel weer duidelijk naar links op. Een aantal economisch rechtsere standpunten onderschrijft die partij nu niet meer.
- Over het algemeen zijn er in Wallonië dus meer uitersten te zien, met PTB, PS en Défi aan de linkerkant en MR duidelijk aan de rechterkant van het politieke spectrum.