Mossad investeert in techbedrijven

De Mossad, de geheime dienst van Israël, heeft het technologiefonds Libertad gelanceerd. Het initiatief moet voor de geheime dienst innoverende spionage-technologieën helpen ontwikkelen.

Daarbij wordt gemikt op bedrijven en startups die onder meer actief zijn in robotica, cryptologie of de identificatie van goederen en diensten. De Mossad wil tot 500.000 euro in de projecten investeren. Er zal echter niet worden gemeld in welke technologieën en projecten wordt geïnvesteerd. De Mossad is niet de eerste geheime dienst die in technologie investeert. Op het einde van de voorbije eeuw lanceerde de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) al het fonds In-Q-Tel. Israël is op het gebied van hightech één van de absolute wereldleiders. De Mossad hoopt met zijn investeringen dan ook een gedeelte van die expertise te kunnen aanspreken voor de ontwikkeling van innoverende toepassingen voor beveiliging en spionage.

Band

De bedrijven waarin de dienst hoopt te kunnen investeren, hoeven echter niet noodzakelijk in Israël gevestigd te zijn. De Mossad heeft ook geen interesse om aandeelhouder te worden en wil ook geen winsten uit de activiteiten opstrijken, maar vraagt wel gebruik te kunnen maken van de technologieën die door de ondernemingen worden ontwikkeld. Een exclusiviteit wordt echter niet geëist. “Libertad zal de Mossad een sterke, rechtstreekse en productieve link bezorgen met de technologische expertise en leidinggevende pioniers,” motiveert Yossi Cohen, directeur van de Israëlische geheime dienst, het investeringsproject. De Israëlische veiligheidsdiensten onderhouden al lang hechte banden met de technologiesector. Een groot aantal Israëlische technologie-ondernemers is trouwens afkomstig uit voormalige elite-eenheden van het Israëlische leger die zich toespitsten op elektronische bewaking. De Israëlische hightech-sector verzamelde vorig jaar ongeveer 4 miljard euro durfkapitaal. Libertad is genoemd naar het schip dat in het begin van de tweede wereldoorlog de eerste groep Joodse immigranten naar Palestina bracht en daarmee een belangrijke bijdrage leverde tot de oprichting van Israël. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20