Key takeaways
- Moldavië heeft te maken met een toename van anonieme doodsbedreigingen gericht tegen verschillende sectoren.
- De bedreigingen zijn bedoeld om het vertrouwen van het publiek te ondermijnen en angst aan te wakkeren in de aanloop naar de komende presidentsverkiezingen.
- De autoriteiten zijn vastbesloten om de orde te handhaven en de veiligheid van de burgers te garanderen.
Moldavië heeft te maken met een golf van anonieme doodsbedreigingen aan het adres van burgers in verschillende sectoren, waaronder journalisten, prominente personen en gewone burgers. Premier Dorin Recean heeft deze campagne bestempeld als een “ongekende aanval” met als doel het vertrouwen van het publiek te ondermijnen en angst aan te wakkeren in de aanloop naar de komende presidentsverkiezingen die gepland staan voor 3 november.
De Moldavische regering heeft via haar persdienst deze alarmerende trend bevestigd. Recean benadrukte dat deze bedreigingen bedoeld zijn om kiezers te intimideren en het verkiezingsproces te verstoren door paniek en angst te zaaien. Hij verzekerde het publiek dat de autoriteiten zich volledig inzetten om de orde te handhaven en de veiligheid van alle burgers te garanderen. In een directe oproep aan de kiezers riep Rechan hen op om stand te houden tegen deze intimidatietactieken en benadrukte hij dat de regering bereid is om het democratische proces te beschermen.
Bedreigingen gericht tegen mensen die het pro-Europese beleid steunen
Deze bedreigingen lijken vooral gericht te zijn tegen mensen die het pro-Europese beleid steunen. Een recent incident met een journalist van NewsMaker, een prominente Moldavische nieuwszender, benadrukt dit patroon. De journaliste ontving een dreigende boodschap waarin werd gesuggereerd dat haar leven gevaar liep als ze president Maia Sandu niet zou steunen bij de verkiezingen. Een onbekende beller zei naar verluidt: “Kies Maia Sandu en red je leven”.
Deze escalatie valt samen met de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Moldavië, waar zittend president Maia Sandu het opneemt tegen Alexander Stoianoglo, die de pro-Russische Socialistische Partij van Moldavië vertegenwoordigt. In de eerste ronde kreeg Sandu 42,37 procent van de stemmen en Stoianoglo 26,02 procent. Sandu’s pro-Europese houding heeft haar gepositioneerd als een sleutelfiguur in de voortdurende discussies over de richting van het buitenlands beleid van Moldavië, terwijl Stoianoglo’s afstemming op Russische belangen de aandacht heeft getrokken van zowel binnenlandse als internationale waarnemers.
Verdenkingen van buitenlandse inmenging
De verdenkingen van Russische inmenging in de Moldavische politiek bestaan al lang: Moldavische functionarissen hebben Moskou er eerder van beschuldigd financiële middelen in te zetten om de verkiezingsuitslagen en beleidsbeslissingen te beïnvloeden. Deze vermeende inspanningen, waarmee naar schatting miljoenen dollars gemoeid zijn, zouden gericht zijn op de presidentsverkiezingen in Moldavië en een aanstaand referendum over het EU-lidmaatschap.
De Moldavische autoriteiten hebben herhaaldelijk hun bezorgdheid geuit over buitenlandse invloeden en de recente spanningen en bedreigingen in verband gebracht met kwaadwillende actoren die het land willen destabiliseren en de voortgang naar Europese integratie willen belemmeren. Hoewel de regering geen specifieke details heeft onthuld over de oorsprong van deze laatste bedreigingen, hebben het tijdstip en de gerichte aard ervan de verdenking van buitenlandse inmenging versterkt, vooral in het licht van de strategisch gevoelige geopolitieke positie van Moldavië.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!