In Soedan is sinds deze ochtend mogelijk een coup aan de gang. Het leger heeft de regeringsleden en de leiders van pro-overheidspartijen gearresteerd, premier Abdallah Hamdok zou onder huisarrest zijn geplaatst. De militairen hebben de Soedanese staatsomroep bestormd, de internet- en telefonieverbinding is verstoord.
Aanhoudingen
In Soedan zou sinds deze ochtend een staatgreep aan de gang zijn. Verschillende persagentschappen melden dat premier Abdallah Hamdok onder huisarrest werd geplaatst door gewapende militairen nadat hij weigerde zijn steun uit te spreken voor de coup. Ook andere regeringsleden en prodemocratische politieke partijen werden aangehouden.
Het is een stevige klap voor Soedan, het land is sinds 2019 een democratiseringsproces aan het ondergaan. De Soedanezen zouden nu op straat komen om tegen de staatsgreep te demonstreren. Daarbij worden in onder andere Khartoem wegen geblokkeerd om te vermijden dat het leger met voertuigen de stad binnen komt.
De Soedanese staatsomroep in Omdurman zou ook door troepen bestormd zijn. De telefoon- en internetverbinding is er ook verstoord waardoor communicatie met mensen in het land moeilijk verloopt.
Eerdere staatsgreep
De splitsing van Zuid-Soedan en Soedan in 2011 richtte een economische ravage aan. Soedan zag samen met het zuidelijke landsdeel zijn belangrijkste inkomstenbron verdwijnen, olie. Wanneer Zuid-Soedan in een gewapend conflict terechtkwam, verdween Soedans voornaamste leverancier van grondstoffen waardoor de olieprijzen enorm de hoogte in gingen. Deze crisis lokte enorm protest uit bij de Soedanese bevolking.
In 2019 pleegde het leger al een staatsgreep, na de hevige economische crisis en het burgerprotest tegen de regering. In die staatsgreep werd het regime van toenmalig president en dictator Omar al-Bashir omvergeworpen. Tegen al-Bashir is sinds 2009 een aanhoudingsbevel van het Internationaal Hooggerechtshof afgevaardigd. Al-Bashir wordt beschuldigd van oorlogsmisdrijven en schending van de mensenrechten waaronder verkrachting, marteling, genocide.
Na de staatsgreep in 2019 werd een overgangsregime ingesteld dat op een termijn van 3 jaar een democratisering moest doorvoeren van de instellingen van het land. Soedan blijft echter een staat die geteisterd wordt door interne conflicten. Vorig jaar overleefde premier Abdallah Hamdok een moordpoging.
(lb)