Mobiel platform moet Wikipedia aan één miljard gebruikers helpen

De online encyclopedie Wikipedia wil tegen het midden van het decennium wereldwijd één miljard gebruikers tellen. Daarmee zou een verdubbeling van het huidige aantal gebruikers moeten worden gerealiseerd. Toch denkt de online encyclopedie dat streefdoel volgens Jay Walsh, director communicatie bij de Wikimedia Foundation, door de inzet van mobiele platformen te kunnen bereiken. In groeimarkten kennen mobiele netwerken immers een bijzonder grote groei. De encyclopedie moet aan die platformen echter wel worden aangepast.

“In vele regio’s blijft het gebruik van computers beperkt en vormen vooral smartphones de basis voor het internet,” merkt Walsh op. “Daarvoor moet een vereenvoudigde versie van de online encyclopedie worden ontwikkeld. Het is echter een hele uitdaging om een website aan te passen aan de meest eenvoudige mobiele telefoon. Het openen van de huidige Wikipedia zou die gebruikers relatief veel geld kunnen kosten, maar die barrière willen wij wegnemen, zodat potentiële gebruikers zich niet over de kostprijs zorgen hoeven te maken.”

Daarvoor heeft de online encyclopedie in samenwerking met een aantal providers het project Wikipedia Zero opgezet, waarbij aan de gebruikers geen kosten worden aangerekend voor de toegang tot de website. Walsh geeft wel toe dat die nieuwe toepassing wellicht relatief weinig nieuwe medewerkers zal opleveren, aangezien het met een mobiele telefoon veel moeilijker is om zelf bijdragen te leveren voor de online encyclopedie. Toch wordt gehoopt dat op de groeimarkten een aantal nieuwe medewerkers voor onder meer versies in lokale talen kunnen worden gevonden. (MH)

Meer