Minister van Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit) wil het homohuwelijk in de grondwet opnemen. Daarmee wil hij een tegenbeweging zijn tegen de druk die er komt op rechten voor LGBTQ+-personen in landen zoals Italië, Hongarije en de Verenigde Staten.
Key Takeaways
- Minister van Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit) wil het homohuwelijk in de grondwet verankeren.
- Op die manier wil de minister het moeilijker maken om deze verworven rechten ooit weer af te nemen.
- “De verworven rechten staan vandaag onder druk en niet alleen aan de andere kant van de wereld. Ook dichtbij ons”, zegt hij daarover.
In 2003 was België – na Nederland – het tweede land ter wereld dat het homohuwelijk goedkeurde. Ondertussen zijn we dus 22 jaar verder en is een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht nog steeds maar in 38 landen erkend. Bovendien komen in heel wat landen rechten voor LGBTQ+-personen onder druk te staan. Zo kan in Italië sinds kort enkel de biologische ouder in een homokoppel hun kind erkennen.
Verworven rechten
“De verworven rechten staan vandaag onder druk en niet alleen aan de andere kant van de wereld. Ook dichtbij ons. We mogen daar echt niet blind voor zijn”, zegt minister Rob Beenders daarover in Het Nieuwsblad. Hij verwijst daarmee naar recente studies waaruit blijkt dat jongeren minder tolerant zijn geworden tegenover holebi’s. “Een coalitie van extreemrechtse en conservatieve krachten heeft de aanval ingezet op de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt, en wil de klok terugdraaien.”
Om die reden wil Rob Beenders het homohuwelijk in de grondwet verankeren. Momenteel is het toestaan van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht een gewone wet. Die kan echter met een gewone meerderheid weer teruggedraaid worden. Door het in de grondwet op te nemen, is dat een stuk moeilijker.
Grondwet aanpassen
Het toevoegen van het homohuwelijk in de grondwet kan wel niet meteen. Daar zijn namelijk twee regeerperiodes voor nodig. Zo selecteert de eerste regering welke artikels ze willen “voor herziening vatbaar verklaren”. Vervolgens is het aan de volgende regering om die eventueel ook effectief aan te passen. Daarvoor is dan ook meteen een tweederdemeerderheid nodig.
Een regering kan wel enkel artikels aanpassen die door de vorige regering, het federaal parlement én de Senaat geselecteerd zijn. Normaal gebeurt het selecteren van die artikels pas op het einde van een regeerperiode. De regering-De Wever besliste echter om nu al artikels te kiezen.
Het is in het kader daarvan dat ministers Beenders nu zijn voorstel doet. Bovendien wil hij zo ook het thema bespreekbaar maken, zodat hij het later deze week kan aankaarten op de EU-top voor Gelijke Kansen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!