Minder vacatures in eerste kwartaal, maar tijdelijke werkloosheid nu op terugweg

In België is het totale aantal vacatures teruggevallen tot het laagste peil sinds het eerste kwartaal van 2017, blijkt uit cijfers van Statbel. En volgens dienstenverlener SD Worx is het aantal tijdelijk werklozen in mei bijna gehalveerd.

Eerst het minder goede nieuws. In het eerste kwartaal daalde het aantal vacatures in België met 7 procent tot 129.170. Ook de vacaturegraad, dat is het aantal vacatures tot het totale aantal arbeidsplaatsen daalde naar 3,2 procent. In Vlaanderen en Wallonië waren er respectievelijk 9.065 en 2.241 vacatures minder. Vlaanderen blijft wel het gewest met de meeste vacatures, namelijk 67 procent van het totaal.

Er is wel beterschap merkbaar als het over de tewerkstelling op zich gaat. Uit de meest actuele loongegevens van SD Worx blijkt dat de tijdelijke werkloosheid afgelopen maand bijna gehalveerd is. Vooral onder kleine tot middelgrote ondernemingen met minder dan twintig werknemers stijgt de activiteit, want het aantal gewerkte dagen gaat van 55 naar 64 procent.

Relance ‘voelbaar’

Ook opvallend is dat dienstenchequebedrijven, zelfstandige kleinhandel, garages, kledingbedrijven, bouwbedrijven en beschutte werkplaatsen het goed doen. ‘De maand mei betekent de eerste echte positieve ommekeer in de tewerkstelling met een stijging van 60 procent naar 67 procent gewerkte dagen’, zegt Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx, aan persagentschap Belga.

SD Worx plaatst een kanttekening dat we nog niet op het ‘normale’ niveau van dezelfde periode vorig jaar zitten. Er is nog 12 procent te overbruggen. De relance is wel te voelen in alle gewesten en provincies. ‘Alle gewesten liggen nu vrij dicht bij elkaar wat betreft gewerkte dagen. Het gaat om 68 procent voor Brussel, 67 procent voor Vlaanderen en 65 procent voor Wallonië’, klinkt het nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20