Minder doden bij Amerikaanse verkeersongevallen; meer slachtoffers bij fietsers en voetgangers

Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar zijn in de Verenigde Staten bij verkeersongevallen 31.785 mensen om het leven gekomen. Dat betekende een daling met 0,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien, hoewel door de Amerikaanse automobilisten 1,6 procent meer kilometers werden gereden. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Er wordt echter gewaarschuwd dat er bij voetgangers en fietsers een groter aantal slachtoffers moest worden gemeld.

In het rapport wordt opgemerkt dat in stedelijke gebieden tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar bij verkeersongevallen 10 procent minder dodelijke slachtoffers werden opgetekend dan dezelfde periode het jaar voordien. Op lokale wegen moet echter gewag gemaakt worden van stijgingen tussen 9 procent en 12 procent. Tevens moest worden vastgesteld dat er bij de voetgangers 2 procent meer slachtoffers vielen. Bij de fietsers moest zelfs een stijging met 8 procent worden gemeld.

“Een daling van het aantal verkeersdoden is welkom, maar die goede nieuws volgt wel op een sterke stijging de twee jaar voordien”, merkt Jonathan Adkins, directeur van de Governors Highway Safety Association. “Daarbij moest ook een opmerkelijke toename van gevaarlijk rijgedrag worden opgemerkt. De conclusies van het rapport maken bovendien duidelijk dat aan andere weggebruikers een even grote bescherming moeten krijgen dan de bestuurders en de inzittenden van voertuigen.”

Niet overal in de Verenigde Staten kon een daling van het aantal verkeersdoden worden gemeld. Er werd een stijging met 5 procent opgetekend in de regio New Hampshire, Massachusetts, Maine, Rhode Island en Vermont, terwijl er ook een toename met 4 procent was in de regio Connecticut, New Jersey, New York en Pennsylvania. Het aantal ongevallen met een fatale afloop waarbij minstens één grote vrachtwagen betrokken was, kende eveneens een stijging met 10 procent.

“Het is duidelijk dat het aantal verkeersdoden in de Verenigde Staten nog steeds abnormaal hoog blijft en dat het aantal fatale ongevallen met grote vrachtwagens en kwetsbare weggebruikers blijft stijgen”, stipte Cathy Chase, voorzitter van de organisatie Advocates for Highway and Auto Safety, in een reactie aan. “Er moet dan ook dringend actie worden ondernomen om ervoor te zorgen dat alle weggebruikers veilig over de Amerikaanse wegen kunnen reizen.”