Ondanks de dramatische instorting van de bijenpopulaties is de honingproductie in Frankrijk voor het eerst in 20 jaar opnieuw gestegen. Toch roepen bijenkwekers op dringend werk te maken van een verbod op pesticides als Roundup. Die worden verantwoordelijk geacht voor de massale bijensterfte.
Afgelopen jaar produceerden Franse imkers tussen de 15.000 en 17.000 ton honing, blijkt uit cijfers van de Franse vereniging voor bijenkwekers. Dat is een flinke stijging in vergelijking met 2014. Met een productie van slechts 10.000 ton was dat het slechtste jaar ooit voor de lokale honingproductie.
Krimp van 50% tot 80% in bijenpopulaties
De bijenkwekers zeggen dat gunstige weersomstandigheden de productie dit jaar hebben gestimuleerd. Toch blijft de bijenpopulatie sterk krimpen, met dalingen van 50 tot 80 procent in bepaalde regio’s.
Die daling werd ingezet met de komst van de Aziatische tijgermug die in het zuiden van Frankrijk bijenpopulaties decimeerde. Ook de klimaatopwarming en het steeds droger worden van sommige streken droeg bij aan de krimp van de bijenpopulatie.
Pesticide blijft grootste bedreiging
De grootste bedreiging komt volgens de imkers echter nog steeds van bestrijdingsmiddelen op basis van neonicotinoïdes, zoals het omstreden Roundup, geproduceerd door Monsanto. Hoewel er reeds een Europees verbod bestaat op de verkoop van drie pesticides die deze stof bevatten roepen de bijenkwekers op alle pesticides die schadelijk kunnen zijn voor bijen uit de handel te halen. Op 15 maart organiseren de Franse bijenkwekers een manifestatie om strengere wetgeving te eisen.