Millennials blijven weg uit supermarkten

Twintigers en dertigers brengen minder vaak een bezoek aan de supermarkt dan hun ouders. Dat zegt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal op basis van een aantal studies bij de Amerikaanse consumenten.

Er wordt aan toegevoegd dat jonge shoppers hun aankopen over vele kanalen – waaronder online diensten – spreiden. Handelaars vinden het volgens Nielsen dan ook steeds moeilijker om bij jonge consumenten vaste klanten te werven. Volgens Nielsen kan gewag gemaakt worden van een permanente verschuiving in het shopping-patroon. Twintigers en dertigers besteden jaarlijks nog gemiddeld 3.539 dollar aan boodschappen. Dat is ongeveer 1.000 dollar minder dan bij de vorige generaties. “Babyboomers brachten uitgebreide boodschappenlijsten mee naar de supermarkt, maar de jonge generatie richten zich vaak tot andere kanalen, waaronder online shoppingplatformen zoals AmazonFresh, gemakswinkels en het bredere voedingsaanbod van retailers zoals Walmart of Target,” wordt er opgemerkt.

Financiële crisis

Ook Marty Siewert, shopping-analist bij Nielsen, benadrukt dat nooit voordien dergelijke fundamentele veranderingen in de winkelpatronen werden opgetekend. Vooral na de financiële crisis, die veel millennials met aanhoudende budgetproblemen heeft opgezadeld, kon volgens Siewert een fundamentele verschuiving worden geregistreerd. De Amerikaanse retail liet in de eerste helft van het voorbije decennium nog een jaarlijkse toename met 3,7 procent optekenen. Na de financiële crisis viel dat groeitempo echter terug tot 2,4 procent. Vele Amerikaanse jongeren moeten ook nog een zware studentenlening afbetalen, waardoor ze de budgetten voor boodschappen inperken. Deze groep wacht ook langer met een huwelijk en kinderen, twee belangrijke mijlpalen die traditioneel het bezoek aan de supermarkt stimuleren. Een aantal retailers probeert met de introductie van online shopping-platformen of digitale partners – onder meer voor leveringen aan huis – het publiek van de jonge consumenten voor zich te winnen. Consulent Kantar heeft het echter vooral over uitstel. “Huwelijk en kinderen worden later gepland, maar volgen uiteindelijk toch,” wordt er opgemerkt. “Op dat ogenblik zal de verkoop opnieuw aantrekken.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20