Zhang Yiming verlaat de raad van bestuur van ByteDance, het bedrijf dat hij zelf mee oprichtte. De Chinese miljardair zal wel aan boord blijven als werknemer, zonder ondergeschikten. Daar zit wellicht een pragmatische reden achter.
Een mede-oprichter van ByteDance, een van de grootste en meest succesvolle start-ups van China, doet vrijwillig een stap achteruit binnen zijn eigen bedrijf. Zhang Yiming, die het bedrijf in 2012 mee uit de grond stampte in Peking, verlaat zijn post als voorzitter van de raad van bestuur. Liang Rubo, een studiemakker van Yiming, zal het voorzitterschap overnemen.
Het is niet de eerste keer dat de Chinese miljardair, met een fortuin van ongeveer 59,4 miljard dollar, zijn belang in ByteDance afbouwt. In mei verliet Zhang nog de functie als CEO voor het moederbedrijf van TikTok. Volgens hem zou hij daardoor “een grotere impact kunnen hebben op langetermijninitiatieven” van het bedrijf.
Opvallend is dat Liang toen ook de positie van CEO absorbeerde. Nu zal Liang dus ook de voorzitter van de raad zijn. Volgens hem is het “een goede ontwikkeling voor het bedrijf dat de CEO en de voorzitter van de raad dezelfde persoon zijn,” zei Liang tegen de Japanse krant Nikkei Asia.
Wat zal Yiming nu nog uitsteken binnen de Chinese techgigant? “Hij zal een belangrijke bron van advies blijven”, meent Liang.
De oude garde van de Chinese techwereld verdwijnt
De afbouw van Zhang’s rol binnen ByteDance is echter geen toeval. Chinese autoriteiten zijn druk bezig met een gedwongen herstructurering van de spelregels voor hun grote techbedrijven. Zij zullen moeten leren meespelen met nieuwe arbitraire regels, meer staatscontrole en een algemeen groeiplafond in het buitenland. Daarvoor hebben de bedrijven een nieuwe generatie leiders nodig, die goed weten hoe ze naar het pijpen van de beleidsmakers in Peking dansen.
Daarom begint de oude garde van de Chinese techwereld langzaam te verdwijnen. Zo stapte Su Hua, de CEO van het Chinese social mediaplatform Kuaishou, vorige week ook op. Kuaishou is bovendien de grootste rivaal van Douyin, wat de originele naam van de TikTok-app in China is. Ook Colin Huang, de oprichter van e-commerceplatform Pinduoduo, stapte in mei op als voorzitter van de raad van bestuur. In 2020 gaf Huang ook zijn positie als CEO binnen Pinduoduo al op.
De verradelijke weg naar een beursgang
Ook niet toevallig: ByteDance overweegt een beursgang in Hongkong, hoewel het bedrijf dat nog ontkent en de plannen voorlopig moest opbergen door de turbulente reguleringrondes.
Rivaal Kuaishou kon in februari 5,3 miljard dollar ophalen voor een beursnotering op de Hang Seng in februari. Het opzij schuiven van een invloedrijke veteraan binnen het bedrijf zal wellicht een stap in de richting van groen licht van Peking voor een beursgang betekenen.
(kg)