Militaire steun aan Oekraïne zorgt voor tweespalt binnen Amerikaanse Republikeinse partij: “Daarmee stoppen betekent de terdoodveroordeling van Taiwan”

De steun aan Oekraïne verdeelt de Amerikaanse Republikeinse partij. Senator Lindsey Graham pleit in CBS-programma Face the Nation voor een voortzetting van de steun.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel het conflict in Oekraïne geen rechtstreekse confrontatie tussen Rusland en de NAVO inhoudt, zijn de gevolgen ervan niet te overzien voor het Westen. Alles draait om het afbakenen van invloedssfeer, en het tonen van macht. Als Oekraïne valt, onder meer door een makke westerse reactie of het snel intrekken van steun, is het slechts kwestie van tijd voor Rusland andere gebieden (opnieuw) aanvalt. En ook China kijkt aandachtig mee.

Erger dan Afghanistan

In het nieuws: Een pleidooi van Graham, om zijn partijgenoten te overhalen dat steun aan Oekraïne de enige juiste optie is.

  • De Republikeinen zijn verdeeld: een groot deel van de Congresleden staan nog steeds achter de steun aan Oekraïne, maar een groeiend aantal verzet zich er tegen. Met de verkiezingen in het vooruitzicht zal dit ook een fors punt worden. Donald Trump, die de peilingen leidt, gaf al aan te zullen stoppen met wapenleveringen. Hij wil Oekraïne
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer