Migrantenstemrecht blijkt geen succes: amper 5 procent niet-EU-burgers registreert zich

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober mogen ook niet-Belgen meestemmen. Zij moeten zich wel registreren voor 31 juli. En het loopt niet bepaald storm voor het migrantenstemrecht, zo blijkt uit de cijfers.

In het nieuws: In Vlaanderen heeft 8,48 procent van de EU-burgers zich al geregistreerd om te stemmen. Bij niet-EU-burgers gaat het om amper 5,08 procent.

  •  De FOD Binnenlandse Zaken zal pas half augustus de definitieve cijfers kunnen meegeven. Maar volgens sociaal werker Didier Vanderslycke zal het aantal geregistreerde niet-Belgen laag blijven, meldt hij tegenover De Standaard.
  • De krant sprak ook politicologe Karen Celis (VUB). Zij verklaart de lage cijfers doordat men teveel moeite moet doen. Bij Belgen met opkomstplicht zijn er ook die thuisblijven door desinteresse. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd die opkomstplicht afgeschaft, wat voor nog minder animo zorgt bij de bevolking. Reken dan nog eens de registratieprocedure als extra drempel erbij, en het is logisch dat de registratiecijfers laag liggen.
  • Die registratie kan online, maar ook middels een formulier dat men in kan dienen bij het loket van de gemeente of op kan sturen per post. Eenmaal geregistreerd, blijf je dat wel. Alleen weten veel mensen niet dat ze dat kunnen doen.
  • Verschillende steden pakken het dan ook anders aan. Zo stuurde het Gents stadsbestuur brieven naar alle niet-Belgen om hen te informeren. In Antwerpen rekent het bestuur op middenveldorganisaties. Het gevolg is dat er in Gent meer ingeschrevenen zijn dan in Antwerpen: 8,35 procent tegenover 5,63 procent bij de EU-burgers en 9,51 procent tegenover 4,09 procent bij de niet-EU-burgers.

Ook opgemerkt: De cijfers in Wallonië en Brussel liggen hoger.

  • In Brussel en Wallonië liggen de cijfers dubbel zo hoog. Vanderslycke weet dat de betrokkenheid van niet-Belgen daar traditiegetrouw hoger is. Ook vermoedt hij dat partijen de niet-Belgische bevolking expliciet aanspreken om zich te registreren.
    • In Brussel zegt Team Fouad Ahidar dat inderdaad te doen. “Onze kandidaten sturen een persoonlijke whatsapp naar hun kennissen met de vraag de boodschap te verspreiden”, legt Ahidar zelf uit. Hij noemt het “een soort precampagne”.
  • Begin jaren 2000 rees de vraag of migrantenstemrecht een goed idee was. De drempel van een registratie werd als compromis gezien. Vanderslycke hekelt dat beleid. Hij meent dat politici op die manier stemmen mislopen, ondanks het voornemen om dichter bij de burger te staan. Een overkoepelend beleid rond het oproepen van niet-Belgen om zich te registreren zou daarom beter zijn, vindt Vanderslycke.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.