Migrant op Libische slavenmarkt kost nog 190 euro

Afrikaanse vluchtelingen die Europa proberen te bereiken, worden in Libië vaak als slaven voor bedragen van amper 200 dollar verkocht. Dat zegt een rapport van de International Organisation for Migration (IOM).

Opgemerkt wordt dat mannelijke slaven door hun kopers vaak worden mishandeld, terwijl vrouwelijke migranten herhaaldelijk het slachtoffer van verkrachtingen zouden zijn. Er wordt aan toegevoegd dat vele vluchtelingen in de val lopen van mensenhandelaars, die hen een oversteek naar Europa beloven, maar in werkelijkheid hun slachtoffers naar slavenmarkten brengen. De praktijken zouden vooral zijn geconcentreerd rond Sabha, een smokkelaarsregio in het zuiden van Libië.

Veiligheidsvacuüm

De slachtoffers zouden in garages en stegen aan geïnteresseerde partijen te koop worden aangeboden. De tarieven voor een slaaf zouden zich situeren tussen 200 dollar en 500 dollar. De kopers zouden hun investering nadien vaak proberen te recupereren door een losgeld te vragen aan de families van hun slachtoffers. De slavenhandel zou worden georganiseerd door Libiërs, die daarbij de steun zouden krijgen van helpers uit Ghana of Nigeria. Op dit ogenblik zouden zich in Libië één miljoen migranten bevinden. Tienduizenden hopen een plaats te kunnen kopen op een schip dat hen naar Europa zal brengen. Libië wordt geconfronteerd met een politieke chaos, die aan mensensmokkelaars en slavenhandelaars een vrijgeleide biedt. Gehoopt werd dat onder invloed van de Verenigde Naties een eenheidsregering zou kunnen worden geïnstalleerd om de controle over het land van de diverse milities over te nemen. Na één jaar is echter gebleken dat die regering er nog altijd niet in geslaagd is om een einde te maken aan de conflicten. Het is zelfs niet gelukt om de controle over de Libische hoofdstad Tripoli, waar de regering zijn zetel heeft, terug te winnen. In dat veiligheidsvacuüm kunnen kidnappers dan ook hun praktijken verder zetten zonder dat hen iets in de weg wordt gelegd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20