Midden-Oosten en Afrika blijven één grote werkloosheidsval

Torenhoge werkloosheid in Afrika en het Midden-Oosten blijft een belangrijke drijvende kracht voor oorlogen, terrorisme en vluchtelingenstromen, staat te lezen in een nieuw rapport van het Berlijnse Instituut voor Bevolking en Ontwikkeling.Indien ondernemerschap in die regio’s niet wordt aangemoedigd en er geen vooruitgang gemaakt wordt op vlak van onderwijs en vrouwenrechten, zal de crisis de komende jaren enkel groter zal worden, luidt de waarschuwing van de onderzoekers.

Als het niet lukt om het economische tij in het Midden-Oosten en Afrika te keren dan zal de vluchtelingenstroom groter worden, waarschuwt het instituut. “Die toename verhoogt ook het risico op terroristische aanvallen en op een verplaatsing van de regionale conflicten naar Europa,” zo staat er in het rapport.

Massawerkloosheid

Ondanks vooruitgang op het gebied van onderwijs en sociale ontwikkeling hebben slechts 4 op 10 volwassenen in deze regio’s een job. Tot 2030 komen er bovendien jaarlijks 5 miljoen arbeidskrachten bij, terwijl het aantal beschikbare jobs eerder krimpt.

De schuld voor de achterblijvende economische ontwikkeling van de twee regio’s ligt volgens Reiner Klingholz, de directeur van het instituut, bij de heersende corruptie en de staatsmonopolies.

“In tegenstelling tot andere regio’s in de wereld geldt hier dat hoe beter je bent opgeleid hoe moeilijker het is om een job te vinden. Dat betekent dat velen goede redenen hebben om te vertrekken en dat leidt dus tot een stijging in economische migratie.”

Tegelijk ziet Klingholz een gevaar in de groeiende massa gefrustreerde jongvolwassenen die goed opgeleid zijn maar geen job vinden. “Dat leidt vaak tot revolutie, onrust, politieke chaos en terrorisme.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20