Microsoft Japan testte een systeem waarbij verschillende werknemers maar vier dagen per week moesten werken in plaats van vijf. Het kantoor van Microsoft wilde op die manier de werkdruk verlagen voor de werknemers. Resultaat: de productiviteit steeg er met 40%.
De Japanse tak van Microsoft probeerde een nieuwe soort werkweek in te voeren. Op die manier zouden de werknemers vier dagen in plaats van vijf dagen per week werken. Zo wil Microsoft dat werknemers een betere balans kunnen vinden tussen werk en privé. Uit de test blijkt namelijk dat ondanks de kortere week de productiviteit toeneemt met maar liefst 40 procent.
Drie dagen weekend
Met het Life Choice-programma wil het bedrijf zijn werknemers meer vrijheid geven. De Japanse werkcultuur staat hoog aangeschreven, maar blijkt in werkelijkheid vaak dodelijk. Een kwart van de bedrijven heeft sommige werknemers meer dan 80 uur per maand laten overwerken. Dat blijkt uit een studie van de Japanse overheid van 2016. Die studie zegt dat de werktijden een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van de werknemers.
Uit cijfers van het Japanse ministerie van arbeid en welzijn blijkt dat in 2015 drieënnegentig zelfmoorden als een werkongeval werden aanvaard, maar die statistiek vormt volgens wetenschappers slechts een tip van de ijsberg. In werkelijkheid moet volgens het Japanse National Police Agency wellicht gewag gemaakt worden van honderden zelfmoorden per jaar.
Microsoft testte de nieuwe manier van werken uitvoerig in augustus. Op die manier hadden de 2.300 werknemers van het Japanse bedrijf een weekend dat maar liefst drie dagen duurde. Daardoor was het bedrijf elke vrijdag gesloten.
Naast een kortere werkweek bedacht Microsoft nog andere dingen om de productiviteit te verhogen. Zo mochten vergaderingen niet langer duren dan 30 minuten. Ook konden werknemers vaker deelnemen vanop afstand aan de vergaderingen.
Minder vervuiling
De Japanse tak van Microsoft is trouwens niet het enige bedrijf dat testen uitvoert met een andere tijdsindeling. Zo testen verschillende bedrijven in Australië ook vrije dagen. Daar krijgen werknemers vaak een betaalde vrije woensdag, om de werkweek te breken.
In Zweden test het land ook wat het effect is van zes uur durende werkdagen in plaats van acht. Het Amerikaanse bedrijf Amazon is ook volop bezig met het testen van een andere werkweek. Zo is het bedrijf momenteel testen aan het uitvoeren met een 30 uur durende werkweek. Dat is meer ecologisch voor het verkeer omdat er op die manier minder auto’s op de weg zullen zijn.