Microsoft stapt in kernenergie. In een vacature verklapt het technologiebedrijf op zoek te zijn naar een “Programmamanager Nucleaire Technologie” om toezicht te houden op de stroombevoorrading van datacenters via kernreactoren.
Microsoft bouwt aan eigen nucleair programma

Waarom is dit belangrijk?
In Europa is het kernenergiedebat afgelopen jaar hevig gevoerd. Sommige landen braken er volledig mee, anderen begonnen ermee, en België deed iets daartussenin. Om niet afhankelijk te zijn van andere spelers op de energiemarkt, zal Microsoft zelf de compacte kernreactoren SMR's (small modular reactors) uitbaten.In het nieuws: Microsoftbaas Satya Nadella lonkt naar kernenergie.
Op 21 september plaatste Microsoft een vacature op zijn website voor ‘Programmamanager Nucleaire Technologie’.
- Die persoon is verantwoordelijk voor “voor het ontwikkelen en implementeren van een wereldwijde SMR en microreactor energiestrategie”.
- De programmamanager staat ook in voor de “integratie van SMR’s en microreactoren om de datacenters waarop de Microsoft Cloud en AI draaien van energie te voorzien”.
- Voorlopig zijn SMR’s nog niet op grote schaal operationeel. Rusland heeft al een draaiend prototype, veel andere landen doen nog onderzoek naar de hoopvolle technologie.
- SMR’s zijn een pak kleiner dan klassieke kerncentrales. De reactoren worden in stukken in fabrieken geproduceerd (vandaar de term modulair) en worden dan ter plaatse samengesteld.
- Daarnaast zouden ze goedkoper zijn. En omdat ze kleiner zijn, kunnen ze ook op meer plaatsen gebouwd worden.
Energiebevoorrading verzekeren
- Energie-expert Mark Nelson suggereert op X dat Microsoft deze weg inslaat om zijn energiebevoorrading te verzekeren. “Gebrek aan stabiele langetermijnstroom, schoon of vuil, beperkt de groei van Microsoft. Ze bouwen grote datacenters die continu elektriciteit verbruiken en de oude aanname dat de betrouwbare centrales van iemand anders er altijd zullen zijn om je wind- en zonne-energie op peil te houden, valt in duigen”, schrijft Nelson.
- Kernenergie stoot amper CO2 uit en behoort dus tot de groene energie, is de redenering van costichter Bill Gates. Windmolens en zonnepanelen hebben hun beperkingen, want ook als er geen wind of zon is, mogen de servers niet uitvallen. Bovendien heeft Microsoft veel energie nodig om alles te laten draaien. Als je (een deel) van het aanbod zelf controleert, kan dat rust bieden.
(evb)