Mexicaanse misdaadkartels zijn op Walmart na grootste werkgever van hun land

Mexicaanse misdaadkartels zijn op Walmart na grootste werkgever van hun land
Leden van de Nationale Garde bewaken en beschermen de Aguaruto gevangenis in Culiacan. (Foto door Jesus Verdugo/Anadolu Agency via Getty Images)

Georganiseerde criminele groepen in Mexico hebben naar schatting tot 185.000 mensen in dienst. Daarbovenop trekken ze elke week honderden nieuwe rekruten aan. Hun efficiënte organisatie benadrukt de moeilijkheid om de kartels te ontmantelen en het geweld in het land te verminderen.

Waarom is dit belangrijk?

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) en zijn Colombiaanse collega Gustavo Petro kondigden deze week aan de 'war on drugs' te zullen staken en te gaan kiezen voor een strategie waarbij ze de oorzaken van de drugseconomie willen begrijpen en aanpakken, eerder dan de al een halve eeuw door de VS gevraagde dwangmaatregelen te blijven nemen. Uit een nieuwe studie blijkt dat ze voor een kolossale taak staan.

Wekelijks worden 350 nieuwe mensen gerekruteerd

In het nieuws. Het vakblad Science publiceert een studie waaruit moet blijken dat tussen de 160.000 en 185.000 mensen op de een of andere manier voor de groepen werken. Dat kan deeltijds of fulltime zijn. Wekelijks worden er minstens 350 nieuwe mensen gerekruteerd.

  • Het werknemersbestand van de kartels komt daarbij in de buurt van Walmart, ’s land grootste werkgever. Die baat in Mexico meer dan 2.800 supermarkten uit.

Delen van verschillende staten worden feitelijk door de kartels gecontroleerd

Zoom in. De Mexicaanse misdaadkartels ontstonden uit de drugshandel en zijn ondertussen uitgebreid naar verschillende bedrijfssectoren, variërend van afpersing tot oliediefstal en de watervoorzieningen.

  • Ze zijn een drijvende kracht achter de toename van moorden en verdwijningen in het land sinds 2008.
  • Delen van staten zoals Michoacán en Guerrero worden feitelijk gecontroleerd door deze groepen, waarbij de autoriteiten vaak samenwerken met misdaadbazen.
  • Binnen Mexico hebben weinig politieke leiders gedetailleerde oplossingen voorgesteld voor het probleem van georganiseerde misdaad. Al zal de focus bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar sowieso naar veiligheid verschuiven.
  • De Mexicaanse president Andrès Manuel Lopez Obrador (a.k.a AMLO) heeft maatregelen geïntroduceerd om de drugseconomie tegen te gaan.
    • Daartoe behoren een educatief en werkprogramma voor 2,7 miljoen jongeren en een landbouwondersteuningsinitiatief genaamd Sembrando vida (Leven Zaaien). 
    • Bovendien tracht Obrador de VS aan te sporen om de wapeninvoer naar Mexico te beperken.

VS zitten niet te wachten op softe maatregelen

Zoom out. Het onderzoek kijkt ook naar mogelijke oplossingen voor de problemen. De auteurs concluderen dat het stoppen van werving effectiever zou zijn dan het verhogen van gevangenisstraffen.

  • Voor het terugdringen van deze werving zijn gerichte maatregelen op zowel staats- als lokaal niveau essentieel.
  • In regio’s waar kartels veel steun genieten, is het cruciaal om onderwijs- en carrièremogelijkheden te bieden die aantrekkelijker zijn dan de directe voordelen die kartels bieden, staat er te lezen.
  • Maar in de VS, waar het gros van de Mexicaanse en Colombiaanse drugs terechtkomen, zit men niet te wachten op halve en softe maatregelen.
  • Amerikaanse politici denken dat Andrés Manuel López Obrador niet genoeg doet om het geweld te stoppen en de stroom drugs naar het noorden te beperken.
    • Onder AMLO’s bewind zijn met 150.000 moorden meer doden in Mexico gevallen dan onder eender welk van zijn voorgangers.
  • Sommige Republikeinse kandidaten willen nu in Mexico militair ingrijpen tegen de kartels – met of zonder toestemming van dat land.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.