De EU beschuldigt Meta van het schenden van de Europese antitrustwetten met de Facebook Marketplace.
Meta riskeert zoveelste miljardenboete vanwege schenden Europese antitrustwetten
Waarom is dit belangrijk?
Facebooks Marketplace ging in 2016 van start en wordt naar verluidt door meer dan 800 miljoen mensen gebruikt om artikelen te kopen en te verkopen in 70 landen. De Europese Commissie opende in juni 2021 een onderzoek naar Meta en keek daarbij naar mogelijk concurrentiebeperkend gedrag van Facebook en de Marketplace.De essentie: De EU heeft maandag Facebook-moederbedrijf Meta een lijst met bezwaren voorgelegd in verband met Facebook Marketplace, een online plek waar gebruikers items onderling kunnen verhandelen.
- De Europese Commissie stelt vast dat Meta op twee manier misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie.
- Zo heeft Meta de Facebook Marketplace-dienst gekoppeld aan het persoonlijke sociale netwerk Facebook. Op deze manier dringt het bedrijf de service ongevraagd op aan alle Facebook-gebruikers, wat oneerlijk zou zijn voor concurrerende online marktplaatsen en andere online adverteerders, aldus de Commissie. Het gaat hier om bijvoorbeeld eBay of Tweedehands.be.
- Ten tweede legt Meta eenzijdig handelsvoorwaarden op aan concurrerende online-marktplaatsen die op Facebook of Instagram adverteren, aldus de Commissie. Zo dwingt Meta op een oneerlijke manier af dat het de data van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram kan gebruiken om diezelfde concurrenten te beconcurreren.
- “Dergelijke voorwaarden zijn een belemmering van concurrenten en zijn alleen gunstig voor Facebook Marketplace”, zo schrijft de Commissie .“De Commissie vreest dat concurrenten van Facebook Marketplace worden afgeschermd, omdat de koppeling Facebook – Marketplace een aanzienlijk distributievoordeel oplevert waar concurrenten niet aan kunnen tippen”, zo staat er te lezen in het document.
- Vooralsnog gaat het om een voorlopige conclusie van de Europese Commissie, maar Meta kan een boete van maar liefst 11,8 miljard dollar krijgen als het schuldig wordt bevonden.
Reactie: Meta zegt dat het de klachten van de Commissie zal onderzoeken en volledig meewerkt aan het onderzoek.
- “De beweringen van de Europese Commissie zijn ongegrond. We zullen blijven samenwerken met regelgevende instanties om aan te tonen dat onze productinnovatie pro-consument en pro-concurrentieel is”, aldus een woordvoerder van Meta in een verklaring aan nieuwsdienst Gizmodo.
- Het bedrijf van Zuckerberg krijgt het onderwijl zwaar te verduren. Het zag dit jaar maar liefst 750 miljard dollar aan marktwaarde in rook opgaan.
- De stijgende kosten en dalende winsten hebben geleid tot meer dan 11.000 ontslagen, of 13 procent van het personeel.