Met Akishino heeft Japan een nieuwe kroonprins

In Japan is kroonprins Akishino formeel uitgeroepen tot eerste kandidaat voor de troonopvolging. De afkondiging was de afsluitende plechtigheid van een reeks ceremonies die werden gehouden nadat Naruhito, de oudere broer van Akishino, vorig jaar tot keizer werd gekroond. Die kroning volgde op de troonsafstand van Akihito, de vader van Naruhito en Akishino.

De aanduiding van de troonopvolger was oorspronkelijk gepland voor april dit jaar, maar moest door de uitbraak van de coronacrisis worden uitgesteld. Door de nieuwe toename van het aantal besmettingen gingen de feestelijkheden in het Japanse keizerlijke paleis ook slechts in een beperkte vorm door.

Dochters

Volgens de Japanse wet kunnen alleen mannen keizer worden. Hierdoor komt prinses Aiko, de achttienjarige dochter van Naruhito, niet voor de troon in aanmerking. Aangezien Naruhito geen andere kinderen heeft, moest een andere opvolger worden aangeduid.

Er zijn wel pogingen geweest om de opvolging te wijzigen, maar die inspanningen werden grotendeels stopgezet toen veertien jaar geleden Hisahito, de zoon van Akishino werd geboren. 

Akishino (54) is momenteel een van de drie potentiële erfgenamen van de Japanse troon. Ook zijn zoon Hisahito zou in aanmerking kunnen komen, net zoals prins Hitachi (84), de jongere broer van voormalig keizer Akihito.

Wijzigingen in het keizerlijke erfrecht stoten in Japan steevast op weerstand uit conservatieve kringen. Waarnemers verwachten echter dat de debatten over de regeling van een stabiele opvolging opnieuw zullen toenemen.

Een optie is om vrouwen, waaronder de twee oudere zussen van Aiko en Hisahito, hun keizerlijke status na het huwelijk te laten behouden en de Japanse troon te erven of door te geven aan hun kinderen. Enquêtes tonen dat die optie bij de Japanse bevolking de grootste steun zou genieten.

Populair

Na het einde van de tweede wereldoorlog werd de macht van de Japanse keizerlijke familie gevoelig beperkt. In praktijk had de keizerstroon hierdoor nog louter een ceremoniële functie. Onder Akihito, die in Japan een bijzonder sterke populariteit genoot, namen de officiële taken van de keizer echter opnieuw toe.

Akihito had ook actief contact met het publiek, onder meer door bezoeken aan gebieden die door rampen waren getroffen. Akihito was ook de eerste Japanse keizer die in een periode van meer dan tweehonderd tot een troonsafstand besliste.

Akishino heeft een duidelijke mening over de functie van de keizerlijke familie in de moderne tijd. Hij benadrukte daarbij eerder al ervan overtuigd te zijn dat de keizerlijke plichten, ongeacht het geslacht, gelijk over de leden van de familie zouden kunnen worden verdeeld.

Hij gaf wel geen antwoord op de vraag of ook de aanstelling van een vrouwelijke keizer zou moeten worden toegestaan. De Japanse keizerlijke familie telt momenteel dertien vrouwelijke leden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.