Mercedes delokaliseert naar Hongarije, maar niemand mag dat zeggen

De Duitse autobouwer Mercedes investeert de volgende jaren een bedrag van 1 miljard euro in de verdere uitbouw van zijn productiesite in de Hongaarse stad Kecskemet.

De strategie laat het concern toe belangrijke besparingen te realiseren, want de loonkosten liggen in Hongarije drie keer lager dan in Duitsland. Mercedes weigert echter om van een delokalisering gewag te maken. Een productie in een lagelonenland past immers niet bij de status van een luxemerk. Dieter Zetsche, chief executive van de Duitse autobouwer, heeft echter al herhaaldelijk te kennen gegeven dat de productiekosten moesten worden beperkt. De Duitse autoconstructeur ging vijf jaar geleden met zijn operaties in Kecskemet van start. De salarissen vertegenwoordigen normaal slechts 10 procent van de productiekosten, maar omdat tevens met lokale toeleveranciers wordt gewerkt, worden de voordelen lagere Hongaarse loonlasten ook bij de aankoop van componenten gevoeld. Bovendien ligt de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand in Kecskemet gevoelig lager dan in de Duitse fabrieken van de groep, zodat Hongarije ook op het gebied van anciënniteit financiële voordelen oplevert.

Loonsverhoging

Inmiddels exporteert Mercedes vanuit Kecskemet al naar honderdtachtig landen. De Hongaarse fabriek zal bovendien de volgende generatie compacte modellen kunnen bouwen. Op dit ogenblik biedt Mercedes in Kecskemet werk aan vierduizend medewerkers. Door de nieuwe fabriek zouden nog eens vijfentwintighonderd bijkomende banen worden gecreëerd. “Wanneer echter tevens gekeken wordt naar de toeleveranciers, kan op dit ogenblik al van meer dan twaalfduizend directe en indirecte banen gewag worden gemaakt,” wordt er benadrukt. Mercedes produceerde in Hongarije vorig jaar nagenoeg 200.000 voertuigen. Op termijn zou die productie echter tot 350.000 exemplaren per jaar kunnen worden opgetrokken. In totaal werden in Kecskemet tot nu toe al ongeveer 700.000 wagens gebouwd. De fabriek van Kecskemet werd vorig jaar wel getroffen door een grote stakingsactie voor betere arbeidsvoorwaarden. Daarbij moest Mercedes aan het personeel een belangrijke loonsverhoging toekennen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20