Een tweet van de intussen befaamde Youtuber Roaring Kitty was voldoende om nieuw leven te blazen in de zogenaamde meme-aandelen. De gamewinkelketen GameStop heeft de eerste handelsdag van de week ruim 70 procent hoger afgesloten. De cinemaketen AMC Entertainment won bijna 80 procent.
In het nieuws: De meme-aandelen schieten opnieuw fors de hoogte in.
- GameStop heeft de handelsdag gisteren 74,4 procent hoger afgesloten op 30,45 dollar. Op het eerste gezicht lijkt er vandaag geen einde te komen aan de hausse. Voorbeurs noteert de keten zo’n 50 procent in de plus.
- Ook AMC Entertainment heeft de wind in de zeilen. De cinemaketen schoot gisteren 78,3 procent de hoogte in. Een aandeel werd toen verhandeld voor 5,19 dollar. Voorbeurs doet het bedrijf er nog eens 55 procent bij.
Details: Die aandelen winnen opnieuw aan populariteit door een tweet van Keith Patrick Gill, op sociale media beter bekend onder zijn pseudoniem RoaringKitty.
- In de tweet zien we een afbeelding van een man die voorover leunt. In de gamewereld wordt die houding geassocieerd met iemand die “in actie schiet.” Voor de meme-beleggers was dat voldoende om massaal aandelen van GameStop en AMC Entertainment te kopen.
- Intussen blijft RoaringKitty het socialemediaplatform bestoken met cryptische tweets. Die springen des te meer in het oog omdat hij sinds juni 2021 niets meer heeft gepubliceerd op het platform.
Short squeeze GameStop
Terugblik: Is dit een herhaling van wat er zich tijdens de eerste maand van 2021 afspeelde? Toen waren alle ogen ook gericht op Roaring Kitty en GameStop.
- De koers van de keten was op korte tijd met zo’n 8.000 procent de hoogte ingeschoten. Op 27 januari was het aandeel maar liefst 347,5 dollar waard, tegenover 4,7 dollar op de laatste dag van 2020.
- Het doel was toen om de shorters uit de markt te prijzen, en met succes. De hausse was zodanig fors dat enkele hefboomfondsen in de problemen kwamen. Melvin Capital was toen de grootste verliezer. Dat fonds zag in januari meer dan 50 procent van zijn waarde in rook opgaan.
- Samen met GameStop schoten nog enkele andere aandelen tijdens die periode de hoogte in, waaronder AMC Entertainment.
Dus: Is er opnieuw sprake van een short squeeze?
- Die kans bestaat. Volgens de gegevens van de financiële dienstverlener was 29 procent van de GameStop-aandelen uitgeleend op vrijdag.
- Shorters lenen aandelen om die vervolgens meteen te verkopen. Het doel is om die later goedkoper terug te kopen. Het verschil tussen de verkoop- en aankoopprijs is winst voor hen. Op die manier speculeren ze dus op een koersdaling.
- Ter vergelijking: In januari 2021 werd maar liefst 140 procent van de GameStop-aandelen geshort. Dat betekent dat sommige uitgeleende aandelen opnieuw werden uitgeleend door andere partijen.
- S3 Partners, een bedrijf gespecialiseerd in financiële data, meldt dat beleggers die GameStop shorten deze maand (inclusief 13 mei) al 1,24 miljard dollar hebben verloren. “Door de jongste hausse worden shorters gedwongen om hun posities af te sluiten, wat een opwaarts effect heeft op de koers”, zegt Ihor Dusaniwsky van S3 Partners tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Maar voor andere shorters kan 30 dollar een interessant instapmoment zijn.”
Wat zeggen de cijfers?
Details: GameStop heeft op 26 maart de jaarresultaten voor het fiscaal jaar 2023 dat eindigde in februari gepubliceerd.
- De omzet bedroeg 5,27 miljard dollar, tegenover 5,92 miljard dollar een jaar eerder.
- De keten boekte een nettowinst van 6,7 miljoen dollar. In 2022 was er nog sprake van een nettoverlies ten belope van 313,1 miljoen dollar.