Rusland wil maar wat graag het Nord Stream 2-project afwerken, ondanks felle tegenkanting van de VS en krachten binnen Europa. Maar de Poolse mededingingstoezichthouder oordeelt dat de veelbesproken gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland nefast is voor de concurrentie. De realisatie van Poetins droom wordt nog onwaarschijnlijker nu Warschau aannemer Gazprom een boete oplegt van 6,45 miljard euro.
De werken aan de pijplijn liggen al stil sinds de VS in december 2019 sancties oplegden aan de bedrijven die er aan meewerkten. De Amerikanen vrezen dat Rusland door de gasleiding zijn invloed in Europa zal vergroten. Na voltooiing zal Moskou dubbel zoveel gas aan Duitsland kunnen leveren dan het nu doet.
Gazprom
Ook Warschau verzet zich al lang tegen megaproject om Russisch gas aan Duitsland te leveren. De Poolse mededingingsautoriteiten zijn nu van mening dat de aanleg van de pijpleiding de dominantie van Gazprom op de Poolse markt zou vergroten.
Na de Amerikaanse sancties heeft Gazprom de aanleg van de gasleiding voor zich genomen. Het Russische gasconcern financiert het project ook voor de helft. De andere helft wordt betaald door vijf westerse bedrijven: ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper en Wintershall. Deze ondernemingen kregen allen ook boetes aangesmeerd voor hun medewerking aan het project.
Geopolitieke gevolgen
Oost-Europese landen dragen Poetins pijplijn geen warm hart toe. Het zou hem namelijk in staat stellen om de brandstof direct aan zijn grootste afnemers te leveren, zonder tussenpersonen. De geplande route van de leidingen is van Sint-Petersburg via de Baltische zee naar Duitsland. Zo omzeilt Rusland Oost-Europese landen die anders lucratieve gastransitvergoedingen cashen.
Bovendien gebruikten Oostbloklanden het feit dat Moskou hen nodig had om gas naar Duitsland te transporteren, om de Russische beer te temmen in het geval van een geopolitiek conflict. Als Poetin een alternatieve transportroute ter beschikking heeft, wordt die onderhandelingspositie enorm verzwakt. Vooral voor Oekraïne kan dat ernstige gevolgen hebben.
De Europese Unie verwijt Duitsland dan weer dat het Nord Stream 2 blijft pushen. Brussel wil net minder energieafhankelijk worden van Rusland. De Amerikanen zien die Russische invloed ook niet graag groeien, en zouden natuurlijk veel liever zien dat Europa Amerikaans gas koopt.
De 1.230 kilometer lange pijplijn is zo goed als compleet. Eer het gas kan stromen zullen eerst nog een hoop tegenstanders moeten gepaaid worden.