‘Meerderheid van de Belgen kan en wil niet werken tot 65 jaar’

63 procent van de werknemers in ons land geeft aan niet te kunnen werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. En nog meer Belgen geven aan niet te willen werken tot die leeftijd. Dat moet blijken uit een pensioenbevraging door Securex, al krijgt die ook kritiek.

Volgens Hermina Van Coillie van de HR-dienstenverdeler Securex bestaat er in ons land een ‘weerstand’ om te werken tot de pensioenleeftijd, ondanks de vele inspanningen die zijn gedaan om mensen aan te zetten langer te werken. ‘Mensen verplichten om langer te werken, helpt niet. Werkgevers moeten zorgen voor zinvolle jobs.’

De cijfers liggen in lijn met de voorbije jaren, blijkt uit de bevraging. Van de ondervraagden zegt 63 procent niet te kunnen werken tot 65 jaar. Bijna één op de drie legt de grens zelf op 60 jaar. Amper 20 procent denkt te kunnen werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar.

Stress is struikelblok

Vooral stress vormt het grootste obstakel om langer te werken: 44 procent van de werknemers zegt dat mentale werkbelasting hen niet toelaat te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. ‘Angst speelt een grote rol. Mensen kunnen hun job niet aan, zijn bang om fouten te maken. Door de vele veranderingen hebben ze schrik om niet meer mee te zijn’, aldus Van Coillie.

Het is niet alleen een kwestie van kunnen, maar ook van willen. Bijna drie op de vier werknemers (74 procent) wil niet werken tot de leeftijd van 65. Slechts 16 procent wil wel werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. Die pensioenleeftijd zal overigens stijgen in de toekomst: vanaf 2025 ligt die op 66 jaar, tegen 2030 stijgt de wettelijke leeftijd naar 67 jaar.

Vlaamse Werkbaarheidsmonitor

Ondertussen komt er kritiek op de resultaten van Securex. Econoom Ive Marx (Universiteit Antwerpen) stelt zich vragen bij betrouwbaarheid van de enquête. Securex geeft aan dat 1.502 respondenten meewerkten aan het onderzoek. ‘Uit een vergelijking met de RSZ-populatiegegevens blijkt dat onze steekproef de Belgische arbeidsmarkt weerspiegelt voor geslacht, leeftijd, regio en statuut’, meldt het persbericht.

Marx merkt op dat de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) een correcter beeld biedt. Dat rapport peilt om de 3 jaar naar werkstress, motivatie, leermogelijkheden en balans tussen werk en privé. De recentste versie uit 2016 stelt dat ongeveer 60 procent van de werknemers van 40 jaar of ouder het haalbaar vindt om hun huidige job tot het pensioen verder te zetten. Bij zelfstandige ondernemers is dat meer dan zeven op de tien.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.