Meer risicovolle beroepsgroepen sluiten juist geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering af

Verzekeringsvergelijker HelloSafe combineerde statistische gegevens over het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onder zelfstandigen in België. Wat blijkt: 34 procent van de zelfstandigen is niet verzekerd. HelloSafe zag ook een aantal bijzondere demografische verschillen.

Waarom is dit belangrijk?

Uit de statistieken blijkt dat vooral risicovolle beroepsgroepen geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, vermoedelijk omdat een dergelijke verzekering hen meer kost. Toch is het juist die groep die een dergelijke verzekering nodig heeft.

In het nieuws: 34 procent van de Belgische zelfstandigen heeft geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten

De details: Opmerkelijke verschillen tussen Vlamingen en Walen

 • Slechts 28 procent van de Vlaamse zelfstandigen heeft geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, tegenover 38 procent van de Brusselaars en 41 procent in Wallonië.
 • Dat brengt het Belgische gemiddelde op 34 procent. De Waalse en Brusselse cijfers trekken het gemiddelde dus ferm omhoog.
 • Volgens HelloSafe moeten Walen en Brusselaars gesensibiliseerd worden, “zodat ze systematischer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten om hun beroepsactiviteit te beschermen.”

Genoteerd: Ook tussen mannen en vrouwen is er een verschil merkbaar

 • 30 procent van de Belgische zelfstandige mannen heeft geen verzekering afgesloten. Bij de vrouwen is dat meer: 41 procent.
 • Dit kan komen doordat er meer vrouwen in de dienstensector werken, waar de risico’s als kleiner worden ervaren dan in sectoren als de bouw, landbouw of de industrie, wat dan weer sectoren zijn waar meer mannen aan het werk zijn.
 • Zelfstandigen in de dienstensector, en voor het merendeel vrouwen, denken vaak dat het niet nodig is om zich tegen beroepsrisico’s te beschermen. Maar zelfs als hun activiteit geen direct ‘fysiek’ risico met zich meebrengt, is het toch belangrijk om gedekt te zijn tegen alle situaties die een beroepsrisico met zich mee kunnen brengen”, aldus Alexandre Desoutter, woordvoerder bij HelloSafe België.

Meer verzekeringen in de dienstensector

Opgemerkt: En toch zijn er meer Belgen met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de dienstensector dan in de landbouw en de bouw.

 • Omdat mensen met een risicovoller beroep vermoedelijk ook meer moeten betalen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zijn er grote verschillen per beroepsgroep.
 • In 2022 was 30 procent van de zelfstandigen in de dienstensector niet verzekerd, gevolgd door 34,6 procent in de retailsector. De industrie leunt daar dicht bij aan met 36,3 procent.
 • De slechtste leerling van de klas is de landbouw: 42,5 procent van de zelfstandigen heeft geen verzekering afgesloten. Ook de bouwsector legt slechtere cijfers voor met 40 procent niet-verzekerde zelfstandigen.
 • Daarbij valt dus op dat zelfs bij de slechtst presterende sector meer dan de helft van de zelfstandigen wél verzekerd is.

Uitgezoomd: Het aantal zelfstandigen zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering per beroepsgroep

 • In de dienstensector hebben verpleegkundigen en leerkrachten het minst vaak een verzekering afgesloten, respectievelijk 32 en 31 procent deden dat niet. Zelfstandige artsen, nochtans een beroep met een hoog risico, scoorden hier het beste: 28 procent heeft geen verzekering.
 • In de retailsector zijn er geen grote verschillen: verkopers (36 procent niet-verzekerden), winkeliers (35 procent) en ondernemers (33 procent) liggen dicht bij elkaar.
 • Bouwvakkers zijn de minst verzekerde groep (39 procent) binnen de industriesector. Volgens HelloSafe ligt zelfs het aantal fabrikanten zonder verzekering hoog (34 procent).
 • Tot slot is in de bouwsector een belangrijk gegeven zichtbaar: maar liefst 41 procent van de loodgieters en verwarmingsmonteurs hebben geen verzekering afgesloten, op de voet gevolgd door 40 procent van de elektriciens. Deze beroepsgroepen vertegenwoordigen opnieuw mensen die een risicovol beroep uitoefenen.
Meer