Key Takeaways
- Uit een nieuw onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat meer dan de helft van de calorieën die Amerikanen binnenkrijgen afkomstig is van sterk bewerkt voedsel.
- Het onderzoek belicht de prevalentie van sterk bewerkte voedingsmiddelen in het Amerikaanse dieet, waaronder voorverpakte snacks, diepvriesmaaltijden en frisdrank in flessen.
- Sandwiches, inclusief hamburgers, kwamen naar voren als de belangrijkste bron van ultrabewerkte calorieën voor volwassenen en jongeren.
Uit een nieuw onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat meer dan de helft van de calorieën die Amerikanen binnenkrijgen afkomstig is van sterk bewerkt voedsel. Uit het onderzoek, waarin de eetgewoonten van Amerikanen tussen augustus 2021 en augustus 2023 werden bijgehouden, bleek dat jongeren tussen 1 en 18 jaar een nog hoger percentage consumeerden, met bijna 62 procent van hun dieet dat bestond uit ultrabewerkte voedingsmiddelen.
Robert F. Kennedy Jr.
Deze bevindingen komen op een moment dat Robert F. Kennedy Jr., minister van Volksgezondheid en Human Services, pleit voor een dieethervorming als onderdeel van zijn campagne Make America Healthy Again (MAHA). Vlak voor de publicatie van het CDC-rapport bevestigde Kennedy op sociale media zijn overtuiging dat calorierijk verwerkt voedsel bijdraagt aan verschillende gezondheidsproblemen.
Het onderzoek belicht de prevalentie van sterk bewerkt voedsel in het Amerikaanse dieet, waaronder voorverpakte snacks, diepvriesmaaltijden en frisdrank in flessen. Hoewel het onderzoek de inherente beperkingen van zelfgerapporteerde gegevens erkent, verleent de lange geschiedenis, die teruggaat tot de jaren 1960, geloofwaardigheid aan de conclusies.
Inkomen speelt belangrijke rol
Inkomen speelde een belangrijke rol in consumptiepatronen. Huishoudens met een hoog inkomen consumeerden minder ultrabewerkt voedsel dan huishoudens met een laag inkomen. Sandwiches, inclusief hamburgers, kwamen naar voren als de belangrijkste bron van ultrabewerkte calorieën voor volwassenen en jongeren, gevolgd door zoete gebakken producten.
Ondanks deze zorgwekkende trends was er ook positief nieuws: de gemiddelde consumptie van sterk bewerkt voedsel daalde licht in vergelijking met de gegevens van een vorige onderzoeksperiode (2013-2014). Dit suggereert dat inspanningen om gezondere eetgewoonten te bevorderen een bescheiden effect kunnen hebben. (fc)

