Kans is groot dat we binnenkort meer zullen moeten betalen voor Chinese elektrische wagens

Kans is groot dat we binnenkort meer zullen moeten betalen voor Chinese elektrische wagens
BYD op het Autosalon van Brussel – Getty Images

De Chinese producenten van elektrische wagens willen het Westen veroveren. Dankzij overheidssteun kunnen zij zeer goedkoop voertuigen aanbieden. En dat is niet naar de zin van de Europese Commissie. Die wil vanaf juli de heffingen op Chinese wagens optrekken, tenzij Peking iets doet aan de oversubsidiëring van de sector.

In het nieuws: De Europese Commissie wil vanaf 4 juli extra importbelastingen heffen op Chinese elektrische wagens. Die zullen oplopen van 17 tot 38,1 procent. Daarmee kan de totale invoerheffing – die vandaag 10 procent bedraagt – stijgen tot bijna 50 procent. Dat meldt de Financial Times.

  • Chinese wagenproducenten kunnen zonder al te veel problemen hun wagens goedkoper aanbieden dan hun westerse concurrenten. De tarieven liggen tot 20 procent lager, volgens de Commissie.
    • Volgens Europa is sprake van oneerlijke concurrentie en daarom heeft het statenverband in oktober een onderzoek aangekondigd. Daaruit blijkt dat de Chinese bedrijven veel overheidssteun ontvangen, waardoor ze hun voertuigen op een kunstmatige manier goedkoper aan de man kunnen brengen.
    • In het onderzoek wordt gesproken van een “duidelijk voorzienbare bedreiging en imminente schade aan de Europese industrie.”
  • Met de nieuwe invoerheffingen hoopt de Europese Commissie het concurrentienadeel van de eigen wagenproducenten weg te werken.
    • Voor merken die hebben meegewerkt aan het Europese onderzoek zal de extra heffing uitkomen op 21 procent. Merken die dat weigerde zien die oplopen tot 38,1 procent. Dat is bijvoorbeeld het geval voor SAIC.
    • Voorts blijkt uit de eerste berichten dat Geely 20 procent extra importheffingen zal moeten betalen en BYD 17,4 procent.
    • De EU laat zich overigens inspireren door de Verenigde Staten. Vorige maand kondigde de Amerikaanse president Joe Biden nieuwe importtarieven van 100 procent aan.
  • Het Kiel Institute, een economische denktank, heeft berekend dat een extra importtarief van 20 procent op Chinese elektrische auto’s de invoer met een kwart zou verminderen.

Maar: De Europese Commissie is bereid om de importheffingen niet te verhogen als ze met Peking alsnog een oplossing kan vinden over de oversubsidiëring van de Chinese wagenproducenten.

Chinese elektrische wagens winnen marktaandeel

Opgemerkt: De Chinese automerken vergroten in een sneltempo hun marktaandeel in Europa.

  • Uit de jongste gegevens van ACEA, de Europese vereniging van automakers, blijkt dat dat marktaandeel is gestegen van 0,4 procent in 2019 naar 8 procent vandaag. De Europese Commissie verwacht dat dat cijfer in 2025 kan klimmen tot 15 procent.
  • Het land heeft vorig jaar bijna 440.000 elektrische wagens (met batterij) geëxporteerd naar onze contreien, met een totaalwaarde van 9,7 miljard euro.

Niet enkel meer belastingen voor Chinese merken

Impact: Indien de invoerheffingen er komen, zullen we meer geld op tafel moeten leggen voor elektrische wagens die afkomstig zijn uit China. Denk bijvoorbeeld aan BYD. Dat merk verkoopt sinds het najaar van 2022 actief auto’s in ons land.

  • Maar daar stopt het niet. De hogere invoerheffingen zullen ook gelden voor voertuigen van westerse merken die in China worden gebouwd. Dat betekent dat in China gebouwde modellen van onder meer Tesla, Volvo en Cupra – denk aan de Model 3, EX30 en Tavascan – hierdoor worden getroffen.
    • Volvo liet eerder deze week al weten dat het de productie van elektrische wagens van China naar België zal verhuizen om zo geen (extra) invoerheffingen te moeten betalen.
    • Voor zover bekend worden autofabrikanten met Chinese moederbedrijven die in Europa auto’s maken, zoals Polestar, niet getroffen door de heffing.
  • Jochen De Smet van EV Belgium, de Belgische federatie voor elektrische mobiliteit, voegt er in een gesprek met VRT NWS aan toe dat ook de leasewagens duurder zullen worden door de extra importheffingen.
  • Hoeveel duurder de wagens precies zullen zijn, hangt af van heel wat factoren en kan verschillen van land tot land.
  • De Smet reageert alsnog positief op de extra heffingen. “Ik had gevreesd voor een zware beslissing die Chinese wagens de toegang tot onze markt helemaal zou ontzeggen, maar het lijkt allemaal goed gefundeerd”, klinkt het. “Bovendien zullen Chinese autobouwers er snel iets op vinden door op Europees grondgebied te produceren. BYD en Saic zijn nu al fabrieken aan het bouwen in Hongarije.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.