Meer en meer Belgen kiezen voor een spaarrekening bij een internetbank

De spaarrekeningen van de internetbanken winnen aan populariteit bij de Belgen, leert een onderzoek van Santander Consumer Bank. De financiële instelling merkt op dat internetspelers doorgaans een hogere spaarrente geven dan de traditionele banken.

In het nieuws: Uit een bevraging van Santander Consumer Bank bij 821 Belgen blijkt dat 14 procent van de respondenten vorig jaar een online spaarrekening had.

  • Dat is een toename in vergelijking met 2022. Toen had 9 procent van onze landgenoten een spaarrekening bij een internetbank.
  • De online spaarder heeft vaak een kenmerkend profiel: hij is mannelijk (21%), Brusselaar (27%) en tussen de 45 en 54 jaar oud (23%). Ook wie meer weet over financiën, rentevoeten vergelijkt en alles goed opvolgt, vertrouwt zijn geld vaker toe aan een internetbank.

Hogere rentevoeten op spaarrekening internetbanken

Details: De internetbanken geven doorgaans aantrekkelijkere rentevoeten dan de traditionele instellingen, leert de vergelijking van Spaargids.be.

  • Zes van de tien mees lucratieve spaarboekjes in ons land worden aangeboden door internetbanken.
    • De hoogste rente vinden we weliswaar bij een traditionele speler. Wie zijn spaargeld op de Ritme-spaarrekening van VDK parkeert, ontvangt een spaarvergoeding van 3,15 procent. Maar je kunt via die weg maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
  • Vision Max van Santander Consumer Bank is met een spaartarief van 3 procent de meest lucratieve formule van de internetbanken.
    • Die vergoeding geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 300.000 euro spaart. Wie niet aan die voorwaarden voldoet, ziet de rente dalen tot 1,85 procent.
  • Vision+ van Santander Consumer Bank is met een rente van 2,85 procent de meest rendabele spaarrekening zonder spaarvoorwaarden of -beperkingen.

Gebrek aan financiële kennis

Ook dit: De studie van Santander Consumer Bank toont ook aan dat de meeste spaarders die kiezen voor een spaarrekening bij een klassieke bank toegeven dat ze onvoldoende financiële kennis hebben om een andere beslissing te nemen. Amper 2 op de 5 Belgen kent bijvoorbeeld de huidige rente op hun spaarrekening.

  • Nochtans blijft het spaarboekje het belangrijkste financiële product voor de Belg, gevolgd door een eigen woning en pensioensparen. De helft van het financiële vermogen van een gezin komt op het spaarboekje terecht. 35 procent van de Belgen heeft zelfs twee of meer spaarrekeningen.

Maar: Slechts vier op de tien Belgen is in staat om elke maand meer dan 250 euro te sparen.

  • Santander Consumer Bank merkt op dat slechts een op de vijf Belgen een spaarstrategie heeft, waarbij ze op regelmatige basis een vast bedrag opzijzetten.
  • “Efficiënt sparen is voor veel mensen een behoorlijke uitdaging. Wat opmerkelijk genoeg kan helpen, is om je geld bij een andere bank te zetten”, voegt Manuel Menendez Barrero, CEO Santander Consumer Bank, eraan toe. “Als je geld bij een andere bank staat, zie je het niet steeds en moet je wat meer moeite doen om geld over te schrijven naar je zichtrekening. Die extra drempel is hoog genoeg om impulsaankopen te vermijden, maar je kan je geld wel makkelijk aanspreken bij een belangrijke, onvoorziene omstandigheid.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.