Wie vandaag via het internet spullen koopt buiten de Europese Unie (EU) moet geen invoerrechten betalen op bestelling onder de 150 euro. Daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. De Europese Commissie wil die vrijstelling schrappen.
Key takeaways
- De Europese Commissie pleit voor invoerrechten op alle pakjes onder de 150 euro. Momenteel worden die vrijgesteld van die belasting.
- Voorts liggen er extra heffingen op tafel. Het is de bedoeling om die prijsverhogingen stapsgewijs in te voeren tussen 2026 en 2028.
- De EU heeft in 2021 ook al gesleuteld aan de fiscaliteit om bestellingen buiten het statenverband te ontmoedigen.
Duiding: Als je spullen koopt buiten de EU, zoals bijvoorbeeld via een Chinese webwinkel, moet je invoerrechten betalen.
- Er geldt weliswaar een uitzondering voor aankopen tot 150 euro. In dat geval moet je geen extra belastingen betalen.
- Je moet wel btw en eventuele administratieve kosten betalen.
Extra belastingen voor niet-Europese bestellingen onder de 150 euro
In het nieuws: De Europese Commissie wil dat die vrijstelling voor kleine internetbestellingen verdwijnt. Ze roept lidstaten en het Europees Parlement op om in te grijpen.
- En daar stopt het niet. Europa wil ook extra belastingen heffen op alle producten die we bestellen buiten de EU. Het is de bedoeling om de prijsverhogingen stapsgewijs in te voeren tussen 2026 en 2028.
- De Europese Commissie viseert met die voorstellen de buitenlandse webwinkels, en in het bijzonder die uit China. Denk bijvoorbeeld aan Temu en Shein. Via die webshops kan je spotgoedkoop producten kopen. Temu pakt in zijn advertenties bijvoorbeeld uit met de slogan “shop als een miljonair.”
- Van de 4,6 miljard pakjes met een waarde van minder dan 150 euro die Europa vorig jaar zijn binnengekomen, was liefst 91 procent afkomstig uit China. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 2023. In vergelijking met 2022 ligt dat cijfer bijna vier keer zo hoog.
- De Commissie wil met dergelijke belastingen de lokale handelaars beschermen. Zij kunnen moeilijk concurreren met de Chinese webwinkels. Daarenboven geeft Europa aan dat veel van de producten die afkomstig zijn buiten de EU niet aan de veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen waar Europese verkopers wel aan moeten voldoen.
- “Een betere controle en samenwerking tussen de Europese douanediensten is nodig om de tsunami aan goedkope brol uit China te stoppen”, zei Europarlementslid Bruno Tobback (Vooruit) onlangs.
- Er wordt ook gesproken over concurrentievervalsing. Maar dat klopt niet, volgens Hylke Vandenbussche, Professor internationale economie aan het KU Leuven. “Als je producten waar nog intellectuele eigendomsrechten op zitten, kopieert en voor een lagere prijs verkoopt, is dat inderdaad oneerlijke concurrentie. Maar als je enkel producten verkoopt waarvan de kwaliteit minder is, is dat niet tegen de concurrentieregels”, zegt hij in een interview met HLN.be. “Het is aan elk van ons om te beslissen. Sommige kopers zijn bereid om in te boeten op kwaliteit als daar ook een lagere prijs tegenover staat.”
Opgemerkt: De EU lijkt het voorbeeld van de VS te willen volgen.
- Onder president Donald Trump zijn de VS ook een stuk strenger geworden op het toelaten van pakketjes van Temu en SHEIN.
Niet de eerste maatregel die de EU neemt tegen niet-Europese bestellingen
Terugblik: De EU heeft in 2021 ook al gesleuteld aan de fiscaliteit om bestellingen buiten het statenverband te ontmoedigen.
- Europa heeft toen de btw-vrijstelling voor bestellingen onder de 22 euro afgeschaft. Het doel was toen om voor eerlijke concurrentie te zorgen tussen Europese en niet Europese e-commerce spelers, en tussen e-commerce en traditionele winkels.