Het Griekse eiland Tilos, onderdeel van de Dodekanesos, wordt het eerste mediterrane eiland dat volledig door windenergie en zonnekracht van elektriciteit zal worden voorzien. Die realisatie zorgt er bovendien voor dat het eiland niet langer met bevoorradingsproblemen en zijn bijhorende lasten zal worden geconfronteerd.
“Tilos, gelegen tussen Rhodos en Kos, heeft tijdens de winter een populatie van vierhonderd mensen”, betoogt het persbureau Associated Press. “Tijdens het toeristisch hoogseizoen in de zomer moet Tilos echter drieduizend mensen herbergen. Dat legt een grote druk op de verouderde energie-infrastructuur van het eiland.”
Airconditioning
“Tot nu toe wordt elektriciteit aangevoerd door een kabel die tussen de eilanden Kos en Nisiros ligt en tot Tilos werd doorgetrokken. Dat creëert echter een wispelturige aanvoer van elektriciteit, die dan ook geregeld wegvalt en vele bedrijven verplicht om dieselgeneratoren in te schakelen.”
“Die energieproblemen vormen ook een belangrijk knelpunt voor het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron van het eiland”, zegt Associated Press. “Vaak valt daardoor in de hotels de airconditioning stil, terwijl de temperaturen overdag tot 33 graden Celsius kunnen oplopen. Restaurants moeten geregeld omvangrijke voorraden voedsel weggooien omdat hun koelkasten zijn uitgevallen.”
De bevolking en het lokale bedrijfsleven kijken volgens het persbureau dan ook reikhalzend uit naar de opstart van het nieuwe elektriciteitsnet, waardoor het eiland op het gebied van energie volledig zelfvoorzienend wordt.
Batterijen
“De basis van het systeem bestaat uit de batterijen die werden geïnstalleerd voor de opslag van de energie die door de windturbines en zonnepanelen op het eiland wordt geleverd”, benadrukt projectleider Spyros Aliferis. “Op die manier kan energie worden geleverd wanneer het eiland bijkomende elektriciteit nodig heeft.”
“Er is vooral tijdens de avonduren en het toeristische piekseizoen extra elektriciteit nodig. Toeristen gaan in de ochtend naar het strand. In de namiddag, tijdens de warmste uren van dag, wordt vaak geslapen. Maar tijdens de avonduren komt het eiland tot leven. Dan openen winkels de deuren, terwijl bars en cafés tijdens die uren meestal overvol zitten.”
Tilos ontvangt ongeveer dertienduizend bezoekers per jaar. Een overtocht met een ferry vanop het Griekse vasteland neemt ongeveer veertien uur in beslag. Het eiland richt zich vooral op wandelaars, vogelspotters en andere natuurliefhebbers. Een groot gedeelte van het eiland is ingenomen door een natuurreservaat.
“Het is dan ook logisch dat Tilos zijn energie uit milieuvriendelijke toepassingen put”, aldus Maria Kammas, burgemeester van het eiland. In totaal heeft het project een investering van 13,7 miljoen euro gevergd. Voor een bedrag van 11 miljoen euro kon beroep worden gedaan op subsidies van de Europese Unie.
De Europese Commissie wil het project van Tilos gebruiken als een blauwdruk voor andere kleine geïsoleerde Europese locaties die slechts over een beperkte connectie met de elektriciteitsnetten op het vasteland hebben.