MDMA kan alcoholisme bestrijden: ‘Het potentieel is enorm’

Alcoholverslaving behandelen met het gebruik van een andere drug? De eerste studie ter wereld met de partydrug MDMA heeft volgens Britse onderzoekers ‘ongelooflijke’ resultaten opgeleverd. 

In het kader van een studie in Bristol namen 14 mensen met alcoholproblemen deel aan tien psychologische sessies gedurende acht weken. Tijdens twee van deze sessies kregen de deelnemers kleine doses MDMA toegediend, het werkzame bestanddeel in de populaire uitgaansdrug xtc of ecstasy. 

Na de MDMA-sessies bleven de patiënten ’s nachts in het onderzoekscentrum slapen. Daarna werden ze een week lang elke dag opgebeld om hun slaapkwaliteit, stemming en het potentiële zelfmoordrisico te controleren. Daarnaast werden in deze studie geen aanwijzingen gevonden voor ontwenningsverschijnselen.

Negen maanden na de psychologische sessies met MDMA consumeerde 21 procent van degenen die deelnamen aan de studie meer dan 14 eenheden alcohol per week, vergeleken met 75 procent van de deelnemers die een conventionele behandeling had gekregen. Voor de therapie dronken ze gemiddeld ongeveer 130 eenheden per week. 

‘Enorm potentieel’

‘MDMA schakelt het angstcentrum in de hersenen uit’, verklaart hoofdonderzoeker Ben Sessa van het Imperial College London, die de studie leidde. ‘Dat stelt de patiënt in staat om na te denken over pijnlijke, traumatische herinneringen die ze normaal zouden vermijden. Het stelt je in principe in staat om deel te nemen aan psychotherapie die je normaal gesproken niet zou kunnen doen.’

‘Het potentieel is enorm’, voegde Sessa eraan toe, ‘bijna al mijn patiënten met alcoholisme hebben een geschiedenis met trauma.’

https://twitter.com/BenSessa/status/1363060223104155648

Met de studie wilden de onderzoekers vooral nagaan of de behandeling goed werd verdragen en veilig genoeg was. Maar de MDMA-sessies hadden maanden later nog een positief effect op het drinkgedrag van de meeste deelnemers. Van de 14 deelnemers die MDMA hadden gekregen, dronken er negen maanden later 11 van hen minder dan 14 eenheden alcohol per week. Negen van hen raakten geen glas meer aan. 

‘Dit is de antithese van het huidige model van geneesmiddelenvoorschriften – we gebruikten dit medicijn twee keer als onderdeel van de psychotherapie om de patiënt te genezen, zodat ze niet de rest van hun leven medicijnen hoeven te blijven gebruiken’, voegde Sessa eraan toe. ‘Dus vanuit een marketingperspectief is dit een ramp.’

Lees ook: