Schandaal in Rome: een McDonald’s opent naast het Vaticaan

In de Romeinse wijk Borgo Pio, die grenst aan het Vaticaan, is op 31 december in alle stilte een restaurant van de fastfoodketen McDonald’s geopend. In hetzelfde gebouw bevinden zich twee ambassades en een reeks appartementen, waarvan een ooit werd bewoond door kardinaal Ratzinger, nog voor die tot paus werd benoemd.

Het restaurant is groot (538m2), maar voert geen opzichtige reclame. Van buiten af is het, naar de normen van McDonald’s en voor de duizenden bedevaarders die dagelijks naar het Sint-Pietersplein trekken, zeer discreet gehouden. ‘We wilden het historische karakter van de buurt respecteren,’ aldus een woordvoerder van de fastfoodketen.

McDonald’s kreeg een licentie voor ’traditionele Romeinse keuken’

Toch heeft de opening in deze Romeinse wijk voor heel wat ophef gezorgd. Voor kardinaal Elio Sgreccia, voorzitter emeritus van de Pauselijke Academie, gaat het om ‘een belediging van de Romeinse culinaire traditie.’

De buurtbewoners spreken van ‘een gevolg van de globalisering’: ‘We hebben al zo veel meegemaakt. Dit zullen we ook wel overleven.’ Maar Moreno Prosperi, de voorzitter van het buurtcomité, maakt zich sterk dat hij voor de rechtbank de intrekking van de licentie van McDonalds’s kan bekomen. Die zou zijn toegestaan op basis van de ’traditionele Romeinse keuken’, wat niet het geval is.

De woede van de bewoners is vooral gericht tegen de verhuurder van het pand. Het gaat om Apsa, de vennootschap die het vastgoedpatrimonium van het Vaticaan beheert. Volgens de Italiaanse pers zou de huur 30.000 euro per maand bedragen. 4 maanden geleden opende in de buurt al een andere McDonald’s. Rome heeft er nu in totaal 45, die van Borgo Pio inbegrepen.

Rome bezwijkt onder het low-cost toerisme

Net als zo Europese steden bezwijkt ook het centrum van Rome stilaan maar zeker onder het low-cost toerisme. In de elegante wijk rond de Piazza Spagna en de fontein van Trevi sluit de ene traditionele trattoria na de andere om plaats te maken voor broodjeszaken, fastfoodpizza’s, sushi- en kebabzaken en winkels die goedkope gadgets aan de man trachten te brengen.

[media-credit name=”TIZIANA FABI / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″]People stand outside a newly-opened McDonald restaurant near the Vatican, on January 3, 2017 in Rome. The US fast-food chain opened a restaurant in a Vatican-owned building despite protest of a Committee for the Protection of Borgo, the historic district around the Vatican where many cardinals live. / AFP PHOTO / Tiziana FABI[/media-credit]

Meer