In Zottegem is er sprake van een vertrouwensbreuk tussen N-VA en Vooruit. Vooruit heeft het initiatiefrecht om een coalitie te vormen, maar N-VA zou nu al bezig zijn met een andere formatie. Matthias Diependaele (N-VA), die de N-VA-lijst trok, ontkent dat verhaal.
Key takeaways
- Er is een vertrouwensbreuk tussen Vooruit en N-VA in Zottegem. Vooruit zegt dat N-VA al een akkoord tekende terwijl de socialisten het initiatief hebben. Dat is verboden.
- N-VA-lijsttrekker Matthias Diependaele ontkent dat verhaal.
- Desondanks is de kans reëel dat Vooruit toch opzij geschoven wordt.
De uitslag: In Zottegem werd Vooruit met 31,9 procent de grootste partij. Lijsttrekker Kurt De Loor (Vooruit) kreeg het initiatiefrecht om een coalitie te proberen vormen. Vooruit behaalde 11 zetels, een winst van 4 zetels. N-VA bleef gelijk op 8 zetels, cd&v verloor er 2 en komt nu op 5 zetels uit. De liberalen kwamen op onder de naam Positief en zagen hun zetels zakken van 5 naar 2.
In het nieuws: Volgens De Loor heeft de N-VA van Diependaele een voordrachtsakte getekend met cd&v en Positief, wat verboden is.
- “Al op verkiezingsdag sloeg Diependaele de uitgestoken hand van Vooruit af en liet hij weten een coalitie met cd&v en de liberale partij Positief te willen vormen”, meldt De Loor in een persbericht.
- Partijen die niet het initiatiefrecht hebben, mogen onderling geen officiële afspraken vastleggen in een voordrachtsakte en dan de initiatieftermijn laten verlopen. “Naar verluidt zou de voordrachtsakte al ondertekend zijn door een aantal verkozenen van de drie partijen”, zegt De Loor, “iets wat volgens de nieuwe regels zelfs strafbaar is, aangezien het initiatiefrecht nog altijd bij mij zit”.
- Aangezien Matthias Diependaele ook Vlaams minister-president is, is de situatie nog wat ernstiger, meent De Loor. “De minister-president negeert daarmee niet alleen het overduidelijke signaal van de kiezer, maar veegt ook zijn voeten aan het nieuwe Vlaamse decreet waarvan hijzelf het gezicht zou moeten zijn”. Hij noemt de situatie “zorgwekkend”. “Hoe willen we dat mensen opnieuw in de politiek geloven, als de minister-president himself een loopje neemt met zijn eigen regels?”.
Diependaele ontkent formeel
De reactie: Diependaele ontkent de beschuldigingen.
- “Vanuit N-VA Zottegem respecteren wij het initiatiefrecht van Vooruit Zottegem”, stelt Diependaele. Hij vervolgt: “We hebben ook al twee keer samengezeten voor een gesprek met hen, maar daar volgde nog geen doorbraak uit”.
- Dat N-VA een getekende voordrachtsakte zou hebben met cd&v en Positief is niet waar, zegt Diependaele. “Die insinuatie kan ik voor mijn verkozenen stellig en formeel ontkennen”.
Om te volgen: Raakt De Loor zijn initiatiefrecht kwijt?
- Het ziet er niet naar uit dat het De Loor nog lukt om een coalitie met N-VA te bereiken. “Het water is voorlopig te diep tussen ons beiden, er zijn heel wat zaken gebeurd in het verleden”, haalt Diependaele aan. “Er is dan ook sprake van een vertrouwensbreuk, mijn afdelingsbestuur kan dit op dit moment niet zomaar naast zich leggen”.
- Een mogelijke oplossing is dat Vooruit in Zottegem samengaat met cd&v. Met 13 op 29 zetels vormen die twee een meerderheid.
- Echter blijft de vraag open of er toch geen informeel akkoord is tussen N-VA, cd&v en Positief. Als dat verhaal klopt, dan zal cd&v Vooruit niet aan een meerderheid helpen en is De Loor zijn initiatiefrecht kwijt. N-VA kan dan volgende week de beoogde coalitie op de been brengen.
- Overigens zijn de liberalen wel nodig als Vooruit buiten de boot valt. N-VA en cd&v komen met z’n tweeën 2 zetels te kort.