Toen een hele wereldpopulatie noodgedwongen thuis moest blijven maakte het Amerikaanse bedrijf ‘Zoom Video Communications’ furore. De jonge technologiespeler is namelijk gespecialiseerd in videocommunicatie in vele vormen. Van een één-op-één gesprek tot een Webinar voor 50.000 personen, met de softwareproducten van Zoom is het zeker mogelijk.
De hoeksteen van het productgamma is ‘Zoom Meetings’. De software laat toe om te videochatten, je scherm te delen, aantekeningen te maken en veel meer. Vele organisaties gebruiken het product, gaande van kleine bedrijven tot universiteiten en overheden. Het verdienmodel is een abonnementsformule, al is er ook een gratis versie met beperkte mogelijkheden.
Het houdt echter niet op bij dat ene product. Voor speciale toepassingen zijn er nog heel wat andere softwarepakketten te verkrijgen:
- Zoom Phone is een telefoonsoftware die kan gekoppeld worden aan een bestaand telefoonnetwerk binnen een kantoor. De software laat toe wachtrijen te maken, de gesprekskwaliteit te monitoren en heel wat andere functionaliteiten. Je kan het ook als vrijstaand ‘cloud-based’ telefoonsysteem gebruiken ,dat gesprekken via het internet mogelijk maakt.
- Zoom Webinars is een platform specifiek ontworpen voor het organiseren van online sprekersevenementen. Ook virtuele conferenties kunnen georganiseerd worden met een andere gespecialiseerde software: ‘Zoom Events’.
- Zoom Developer Platform is een omgeving gericht op softwareontwikkelaars. Ze kunnen er verder bouwen op de bestaande producten van Zoom en applicaties maken die voldoen aan specifieke vereisten van een bedrijf. Er is zelfs een aparte marktplaats voor de uitgebreide versies van de software, waar je combinaties vindt van Zoom-software met andere veelgebruikte pakketten. Denk bijvoorbeeld aan een integratie van Zoom en Google Workspace.
Vele bekende bedrijven hebben dan ook productintegraties binnen Zoom, zoals Dropbox, Google, Microsoft, Salesforce en Slack.
Aanvullend op het softwareaanbod is er ook de mogelijkheid om allerlei communicatie-hardware voor vergaderruimtes te huren via Zoom. De formule krijgt de naam ‘hardware-as-a-service’. Op die manier kan je via één kanaal de inrichting van een hybride vergaderzaal en de passende software aanschaffen.
In de lijst van grote aandeelhouders is de naam ‘Yuan’ niet te missen. De oprichter en CEO Eric Yuan heeft een aanzienlijk deel van de aandelen in handen, wat hem in de top 500 van rijkste individuen wereldwijd heeft gelanceerd. Ook Yuans familieleden hebben een deel van het aandelenkapitaal in handen via een trust.
Verdienmodellen
- Verkoop softwarelicenties
- Verhuur meeting-apparatuur