XPENG

XPENG’ is een jonge, Chinese fabrikant van elektrische wagens en bijhorende technologie. De naam is een afkorting van ‘Xiaopeng He’, een van de oprichters. Het was in 2014 dat de onderneming ontstond, wat het een piepjonge speler maakt in de autosector. De focus van de firma ligt grotendeels op de Chinese markt, waar het mikt op de groeiende middenklasse.

Technisch gezien zijn de aandelen van XPENG er van een holding met allerlei dochterbedrijven en ‘Variable Interest Entities’. Dat laatste is een soort constructie waarbij partijen contractueel het recht krijgen op een deel van de winst, zonder aandelen in de firma te bezitten.

Het productaanbod bestaat voorlopig uit drie automodellen: twee sedans en een compacte SUV. Eén van de sedans, de ‘P7’, bestaat ook in een sportversie. Binnenkort zal een grotere SUV de markt betreden: de ‘G9’.

Naast China verkoopt XPENG ook op Europees grondgebied en onderzoekt het andere opportuniteiten wereldwijd. Ook in de VS en Europa heeft het bedrijf onderzoekscentra, logistieke operaties en andere bedrijfssites. Uiteraard is er ook infrastructuur voor diensten na verkoop, zoals onderhoud en opladen.

Elektrische wagens zijn bijna synoniem met ‘technologie’. Ook XPENG ontwikkelt allerlei software voor de besturingssystemen van haar wagens. In het vakgebied krijgt die software de naam ‘ADAS’: ‘Advanced Driver Assistance Systems’. Zo’n systeem kan je bijvoorbeeld waarschuwen wanneer je afwijkt van een rijstrook, maar nog veel meer dan dat. Het systeem ‘XPILOT 3.5’ kan automatisch parkeren, autonoom op de snelweg rijden en je kan zelfs de wagen vanop afstand besturen, in beperkte mate. Dat en nog veel meer technologische snufjes zitten in het softwarepakket van de wagens. In de toekomst zou het wel kunnen dat het bedrijf functionaliteiten in aparte, betalende software zal aanbieden. Het werkt bijvoorbeeld aan een 3D-kaart voor het navigatiesysteem en technologieën binnen het ‘Internet of Vehicles’ of ‘IoV’.

Bij de aandeelhouders zijn niet meteen uitzonderlijk grote aandelenpakketten van individuele investeerders te bespeuren. Buiten de klassieke investeringsfondsen is er toch één bedrijf dat participeert in XPENG, namelijk: de ‘Alibaba Group’. De positie is echter niet bijster groot: ongeveer 1%.

Om af te sluiten nog deze: Het klinkt futuristisch, maar XPENG onderzoekt het concept van een vliegende wagen. Dat toont zeker de vooruitstrevende ingesteldheid van de onderneming.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van elektrische wagens
  • Diensten na verkoop
Meer