In 1928 al ontstond UCB, opgericht door Emmanuel Janssen (gelinkt aan Solvay en UCB, maar niet aan Janssen Pharmaceutica). Met producten als Zyrtec (antihistamine o.a. tegen hooikoorts) en Keppra (epilepsie), wist UCB haar marktpositie te versterken in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.
Het was rond de eeuwwisseling dat het bedrijf ook meer transformeerde naar een biofarmaceutisch berdrijf. Biofarmacie ontwikkelt geneesmiddelen op basis van biologisch materiaal. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van een bepaald eiwit dat in levende organismes voorkomt, om op basis daarvan een medicijn te ontwikkelen.
Het aanbod geneesmiddelen van de firma is verdeeld in twee soorten. De ene soort spitst zich toe op Neurologische aandoeningen zoals epilepsie en de ziekte van Parkinson. De andere soort is gericht op immunologie. Voor aandoeningen als de ziekte van Chrohn, Psoriasis, Reumatoïde Artritis, osteoporose heeft UCB ook behandelingen.
In het kielzog van de digitalisering, heeft UCB ook toepassingen met Artificiële intelligentie ontwikkeld en opgenomen (via acquisitie). ‘Nile AI’ is een dochterbedrijf dat een platform creëerde ter ondersteuning van epilepsiepatiënten. Via dataverzameling helpt het artsen sneller de juiste behandelingen te vinden. Een andere AI-toepassing is ‘Bonebot’, dat via artificiële intelligentie fracturen van de ruggengraat detecteert op CT-scans. De toepassing is er voornamelijk voor osteoporose-patiënten.
Verdienmodellen
- Ontwikkeling, productie en verkoop van geneesmiddelen
- Verkoop AI-toepassingen