Wie een kijkje neemt op de website van het Chinese technologiebedrijf SOS zal misschien enigszins verbaasd zijn. Er zijn heel wat bedrijfsactiviteiten vermeld op de site, maar het is toch gissen naar de essentie van het bedrijf.
Enkele eigenschappen van de firma zijn enorm ‘frappant’. Zo is er eerst en vooral de aandelenkoers die in de laatste 5 jaren verwoest is geweest. Daarnaast is de bedrijfsstructuur ook enorm complex voor een onderneming met een zeer kleine marktwaarde. Zo’n twintig verschillende dochterbedrijven vallen onder het moederbedrijf, dat op haar beurt in de jurisdictie ligt van de Kaaimaneilanden. De hoofdzetel is wel gelegen in China. Ook de activiteiten van het bedrijf hebben al een hele transformatie doorgemaakt in het verleden. Op een gegeven moment was SOS namelijk een leenplatform, maar nu dus niet meer. Al die elementen zijn zeker een indicatie dat je als belegger heel voorzichtig moet zijn bij het benaderen van dit bedrijf.
Uit de veelheid aan activiteiten die SOS vernoemt op haar website geraak je niet meteen wijzer. Gelukkig moet de onderneming jaarlijks een gedetailleerd rapport overmaken aan de SEC, dat meer duidelijkheid schept. De verplichting komt er door een uitgifte van aandelen op de New York Stock Exchange, via ‘American Depositary Receipts’ of ‘ADR’s’. ADR’s zijn een soort certificaat van eigendom in een buitenlands bedrijf. Volgens het jaarverslag uit 2021 haalde de firma het merendeel van haar omzet uit de volgende drie activiteiten:
- Grondstoffenhandel: Hoewel het zelfs niet eens prominent op de bedrijfswebsite vermeld staat, kwam 77% van de omzet uit het verhandelen van grondstoffen in 2021. Gaande van sojabonen tot zwavel. Eén van de vele dochterbedrijven zorgt voor het koppelen van kopers en verkopers, om inkomsten op te strijken uit prijsverschillen.
- Verkoop van data aan Chinese verzekeringsmakelaars. SOS verzamelt grote hoeveelheden data, hoofdzakelijk door die data aan te kopen bij andere bedrijven. Een computersysteem gaat daarna aan de slag om in de data patronen te vinden, wat ook de naam ‘data mining’ krijgt. De bevindingen kunnen dan aan de verzekeringsmakelaars verkocht worden, voor marketingdoeleinden. Ongeveer 18,4% van de omzet was afkomstig uit die activiteit
- Cryptocurrency delven: het ‘minen’ van cryptomunten houdt in dat je een deel van de rekenkracht achter het betaalsysteem van een cryptomunt voorziet. In ruil krijg je een vergoeding uitbetaald in dezelfde cryptomunt. Sinds kort is SOS ook actief in die branche, maar slechts 4,3% van de totale omzet kwam uit mining-activiteiten.
Andere producten zijn niet echt significant qua opbrengsten of zijn nog in ontwikkeling. Er is bijvoorbeeld een abonnementsdienst voor bijstand bij noodgevallen, maar ook de activiteit van extern callcenter voor bedrijven. Er wordt volgens SOS ook gewerkt aan diverse digitale diensten in de cryptowereld, Big Data en de Cloud.
Concluderend is het aangewezen om extreem voorzichtig tewerk te gaan bij de evaluatie van een investering in het bedrijf. Gezien haar geschiedenis dragen de aandelen van de onderneming een enorm risico
Verdienmodellen
- Grondstoffenhandel
- Verkopen van data aan verzekeringsmakelaars
- Crypto mining
- Diverse digitale diensten (In ontwikkeling)