Rio Tinto

‘Rio Tinto’ is een grote internationale firma in de productie van grondstoffen. De naam van het bedrijf verwijst naar een rivier in Spanje, waar het bedrijf bijna 150 jaar geleden ontstond. Vandaag bestaat de groep uit ‘Rio Tinto plc’ met hoofdkwartier in Londen en ‘Rio Tinto Limited’, gevestigd in Australië.

De grondstoffen die de onderneming verkoopt aan meer dan 2.000 klanten komen uit alle uithoeken van de wereld. De mijnen, smelterijen, raffinaderijen en kantoren van Rio Tinto zijn verspreid over 35 landen. De groep is dan ook steeds actief op zoek naar nieuwe opportuniteiten via exploratieprojecten.

Het gamma van de grondstoffenproducent is behoorlijk uitgebreid:

  • IJzererts is een veelvoorkomend en vaak gebruikte grondstof voor het maken van staal.
  • Aluminium zit in voedselverpakkingen, maar kan je ook terugvinden in auto-onderdelen.
  • Koper is een belangrijke grondstof voor elektronica, door de geleidende eigenschappen.
  • Lithium vind je terug in batterijen en speelt een belangrijke rol in de batterijproductie van elektrische wagens.
  • Boraten zijn zouten die Borium bevatten. Toepassingen van de grondstof zijn te vinden in de landbouw als voedingsstof voor gewassen, maar ook in de industrie. De temperatuursbescherming van smartphoneschermen, houtbescherming en glasvezel zijn enkele voorbeelden van het gebruik in de industriële sector.
  • Titaniumdioxide is bekend als pigment in verf, maar zit ook verwerkt in zonnecrèmes en voedingsproducten. Je kan de grondstof ook omvormen tot vast titanium via het ‘Kroll-proces’. Het is een metaal dat vaak gebruikt wordt voor onderdelen van luchtvaartuigen. Ook medische toepassingen zoals heup- en knieprotheses zijn vervaardigd uit het dure materiaal.
  • Diamanten voor industriële toepassingen en sierraden komen uit een gebied in Canada.
  • Zout voor allerlei gebruiken haalt de firma uit Australië, namelijk uit de vlaktes van ‘Dampier’.

Hoewel vele producten afkomstig zijn uit mijnen, is het niet altijd nodig om nieuwe sites aan te boren. Het lithium van Rio Tinto is namelijk gepuurd uit eerder opgegraven gesteente van de boratenproductie in Californië.

De wereld van grondstoffen is zeker geen gloednieuwe sector zoals zelfrijdende wagens of Blockchaintechnologie. Toch is het bedrijf bezig met allerlei innovaties om competitief te blijven. Enkele voorbeelden zijn: het gebruik van artificiële intelligentie voor het optimaliseren van processen en automatisering van apparatuur. Rio Tinto ontwikkelde zo een volledig autonome trein, zonder bestuurder. Het bedrijf noemt het ‘de grootste robot ooit’. 

Meer