QuantumScape

QuantumScape is een bedrijf gevestigd in de VS dat onderzoek uitvoert naar batterijtechnologieën voor elektrische wagens. Momenteel is het bedrijf nog volop in de onderzoeksfase en heeft het dus nog geen gecommercialiseerde producten.

De beursgang van de onderneming kwam er via een ‘SPAC’. Zo’n ‘Special Purpose Acquisition Company’ is een constructie waarbij een ‘lege’ vennootschap kapitaal ophaalt via een beursgang. Het doel is om het opgehaalde geld te gebruiken voor een overname van een niet-beursgenoteerd bedrijf. Op die manier kan de particuliere belegger investeren in een voordien ontoegankelijk bedrijf. De naam van de SPAC voor de overname was ‘Kensington Capital Acquisition Corp’.

De technologie voor de batterijen van QuantumScape krijgt de naam ‘Lithium-Metal Solid-State’. Het vormt een alternatief voor de veelgebruikte lithium-ion batterijen in elektrische voertuigen. Enkele cruciale elementen verschillen in de onderzochte accu. Door de klassieke anode (positieve elektrode) van de batterij te vervangen door lithium in metaalvorm wordt de batterij compacter. Hoewel ze dus kleiner zou zijn, heeft ze dezelfde capaciteit als een grotere lithium-ion batterij. Naast de besparing in plaats, zouden de accu’s van QuantumScape ook sneller opladen. De reden daarvoor is het membraan tussen de twee polen van de batterij, dat uit een speciaal materiaal bestaat. Het ontwerp zorgt er ten slotte ook voor dat de levensduur veel langer is dan huidige alternatieven.

Een belangrijke partner voor de ontwikkeling van het product is Volkswagen. Niet alleen investeerde de autobouwer in aandelen van het bedrijf, hij stelt ook onderzoekers ter beschikking van QuantumScape. Voor de productie van de batterijen zelf is er een 50/50 joint-venture tussen de twee ondernemingen. Volkswagen plant de batterijen te verwerken in toekomstige elektrische modellen. Dat zal echter nog even op zich laten wachten, aangezien de productie pas zou starten in 2023.

Ondanks de samenwerking met Volkswagen is het bedrijf niet gelimiteerd in haar verkopen. De overeenkomst met de automaker verhindert namelijk niet dat QuantumScape in de toekomst ook in zee gaat met andere klanten.

Meer