OCI

Het Nederlandse bedrijf ‘OCI’ is in haar huidige vorm actief in de industriële productie van stikstofproducten, methanol en enkele andere goederen. De oorsprong van de firma is echter enorm verschillend van de huidige vorm. In 1950 startte de Egyptenaar Onsi Sawiris een bouwbedrijf dat zou uitgroeien tot ‘Orascom Construction Industries’ of ‘OCI’. De onderneming koos ervoor om haar activiteiten te diversifiëren en betrad in 2005 de markt van stikstofmeststoffen. In 2015 splitste het bedrijf haar bouwactiviteiten af, dus was OCI toen nog uitsluitend producent van chemische stoffen voor landbouw en industrie.

Wereldwijd zijn productiefaciliteiten te vinden van OCI, soms in de vorm van een dochterbedrijf, soms zelfs als joint-venture met andere bedrijven. Zelf deelt de onderneming haar activiteiten op in drie categorieën:

  1. Kunstmeststoffen op basis van stikstof: dit belangrijk element voor de moderne landbouw rolt onder andere van de band in de Verenigde staten bij de ‘Iowa Fertilizer Company’ en de joint-venture ‘Fertiglobe’.
  2. Brandstoftoevoegingen en Industriële tussenproducten: Verschillende chemische producten zoals Argon, salpeterzuur en ammoniak behoren tot het gamma van OCI. De firma maakt ook het brandwerend materiaal ‘Melamine’. Bij brandstoftoevoegingen vind je  ‘dieseluitlaatvloeistof’, een toevoeging voor dieselmotoren die uitstoot beperkt. (Het product is beter gekend als ‘AdBlue’, maar dat is geen merknaam van OCI, wel van BASF).
  3. Methanol: het bedrijf vervaardigt zowel traditionele methanol als bio-methanol, via de joint-ventures ‘Natgasoline’ en ‘BioMCN’.

De meerderheid van de aandelen van OCI is nog in handen van enkele leden van de familie Sawiris. De roots van het familiebedrijf zijn dus nog intact. Een andere opmerkelijke aandeelhouder van meer dan 8% van de bedrijfsaandelen is Melinda French-Gates, de ex-echtgenote van Microsoft-oprichter Bill Gates.

Meer