Nikola

Nikola is een Amerikaanse firma, actief in de sector van de elektrische vrachtwagens. In de jongste jaren is elektrificatie van voertuigen enorm populair geworden. Het bedrijf Nikola zag daar een opportuniteit om ook elektrische vrachtwagens te ontwikkelen. Lang bestaat de onderneming nog niet: in 2014 werd ze opgericht en in 2020 kwam ze op de Amerikaanse beurs. De meeste producten zitten dan ook nog in een testfase en productie op grote schaal is voor de toekomst.

Momenteel heeft Nikola één product dat stilaan in de commerciële fase zit. De ‘TRE BEV’: een elektrische vrachtwagen met een batterij. ‘BEV’ staat namelijk voor ‘Battery-Powered Electric Vehicle’. Het bedrijf leverde al enkele exemplaren van dat model aan klanten.

Naast de elektrische voertuigen op batterijstroom, zijn er ook twee ‘FCEV’ voertuigen in ontwikkeling. ‘FCEV’ staat voor ‘Fuel Cell Electric Vehicles’. Elektrische voertuigen waarbij de elektriciteit wordt opgewekt door een brandstof. Bij Nikola is die brandstof waterstof. De twee ‘FCEV’ voertuigen zitten nog in de ontwikkelings- en testfase. Er loopt ook een test van zo’n vrachtwagen bij AB InBev.

In de toekomst wil het bedrijf ook zelf waterstof gaan produceren en verdelen, op eigen strategische verkooppunten. Momenteel zit dat project nog in de beginfase.

Klanten van de firma zijn momenteel nog uitsluitend in de VS gevestigd. De productie van de trucks gebeurt zowel in de VS als in Duitsland. Nikola baseert de ‘TRE BEV’ namelijk op een bestaand platform van de vrachtwagenproducent ‘Iveco’. De productie loopt via een joint-venture, op de site van Iveco.

Verdienmodellen

  • Ontwikkelen, produceren en verkopen elektrische vrachtwagens
  • Produceren en verkopen waterstof (in de toekomst)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20