Hellofresh Group

De ‘HelloFresh Group’ is een Duits bedrijf dat wereldwijd maaltijdpakketten levert aan huis. In 2011 begon het verhaal in Berlijn. De oprichters stelden toen zelf maaltijdboxen samen in hun keuken, om ze te leveren in de Duitse hoofdstad. In een sneltempo groeide het businessmodel uit tot een wereldwijde operatie, met verschillende dochtermerken.

Het product

Het hoofdproduct van HelloFresh is een abonnement op maaltijdpakketten die alle nodige ingrediënten bevatten, in de juiste hoeveelheid. Klanten kunnen kiezen uit verschillende recepten, afhankelijk van hun dieet. Eens de keuze gemaakt is, zorgt HelloFresh voor de levering aan huis. De aantrekkingskracht bestaat voor een groot deel uit het gemak: je hoeft niet zelf recepten op te zoeken en alles te verzamelen in de supermarkt. Je opent simpelweg de doos en begint te koken, met een gemiddelde bereidingstijd van 30 minuten per recept. Ook de flexibiliteit van de abonnementsformule is een pluspunt. Ga je op vakantie of heb je genoeg van het product, dan kan je gemakkelijk pauzeren of opzeggen.

Om hun productgamma te verbreden experimenteert de groep ook met andere producten. Het resultaat is een aantal extra bestelmogelijkheden of ‘add-ons’. Denk aan soepen, desserts of zelfs de levering van boodschap artikelen.

De merken

Het hoofdmerk ‘HelloFresh is verkrijgbaar in alle landen waar de onderneming doorheen de jaren haar intrede deed. Je vindt HelloFresh in Europese landen, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en zelfs in Japan. Sinds 2018 introduceerde de groep ook andere merken, elk met een eigen twist:

  • Green Chef’ is de organische premiumversie van een maaltijdbox. Enkel in de VS en het Verenigd Koninkrijk kan je genieten van het aanbod.
  • EveryPlate’ concentreert zich op families in de VS en Australië, met een nadruk op eenvoudige recepten.
  • Chefs Plate’ is uitsluitend verkrijgbaar in Canada en is een budgetgerichte versie van het hoofdproduct.
  • Factor75’ verschilt van de andere merken door het feit dat de maaltijden al bereid zijn bij levering. Dat scheelt nog eens extra qua tijd. Het Amerikaanse bedrijf kwam in bezit van de HelloFresh Group door een overname en beperkt zich voorlopig enkel tot haar thuismarkt.
  • Youfoodz’ heeft eveneens kant-en-klare maaltijden in haar assortiment, maar je kan ook proteïnerijke snacks en versgeperste sapjes laten leveren. Momenteel is Youfoodz wel enkel in Australië te bestellen.

Aandeelhouders

In de aandeelhoudersstructuur zijn enkele investeringsfondsen te vinden, maar ook de oprichters hebben elk nog een deeltje in handen. Dominik Richter bezit zo’n 4.12% en zijn kompaan Thomas Griesel heeft ongeveer 1,75% van de aandelen in z’n bezit. Voor twee kerels die op hun 24ste een startup oprichtten vanuit een keuken is dat zeker niet slecht. Enkel hun aandelenposities maken hen al multimiljonairs

Meer