HAL Trust

‘HAL Trust’ is een bijzonder aandeel met een rijke geschiedenis. Wat in 1873 begon als ‘Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij’ (N.A.S.M.), transformeerde doorheen de decennia naar een investeringsmaatschappij gevestigd in Curaçao.

Lang was de groep actief in de scheepvaart tussen het Amerikaanse continent en Europa. Zowel voor goederentransport als toerisme kon je bij de firma terecht. In 1989 nam het management de beslissing om haar activiteiten als rederij te verkopen. Het toenmalige cruisebedrijf ‘Holland America Line’ werd verkocht aan de concurrent ‘Carnival Corporation & plc’, dat vandaag nog steeds de merknaam gebruikt. Met de opbrengsten van de verkoop besloot de onderneming te gaan investeren. Het investeringsvehikel kreeg de naam ‘HAL Holding’, de initialen van haar voormalige cruisemaatschappij.

Een korte studie van de bedrijfsstructuur leert ons dat aandelen van ‘HAL Trust’ eigenlijk aandelen zijn van een trust. De wensen van de aandeelhouders worden door de beheerder van de trust doorgevoerd op de algemene vergadering van ‘HAL Holding’. HAL Trust bezit dan ook alle aandelen van HAL Holding. Op haar beurt heeft HAL Holding dan weer verschillende dochterbedrijven en participaties: de eigenlijke beleggingen van de groep.

De investeringen van HAL zijn enorm divers: gaande van vastgoedprojecten tot apparatuur voor computergames of zelfs orthopedische hulpmiddelen. Hier volgen enkele voorbeelden van de dochterbedrijven die volledig in handen zijn van HAL:

  • FD Mediagroep’ (NL), met merken als het ‘Financieele Dagblad’ en nog enkele andere namen.
  • Rotter y Krauss’, een optiekbedrijf in Chile.
  • HAL Real Estate’ investeert in vastgoed, voornamelijk gelegen in de Amerikaanse staat Washington, maar ook enkele projecten in Nederland.

Naast de dochterbedrijven met een volledig aandeelhouderschap, heeft de investeringsmaatschappij ook meerderheids- en minderheidsparticipaties in vele bedrijven. Hieronder staat een kleine greep uit de lijst:

  • De bekende retailer ‘Coolblue’ is voor 49% eigendom van HAL.
  • Koninklijke Vopak’ beheert tankterminals in havens, HAL bezit 48,15% van de aandelen.
  • Timber and Building Supplies Holland’ levert allerlei bouwmaterialen. Het bedrijf is grotendeels (94,3%) eigendom van HAL.
  • Pro Gamers’ uit Duitsland is voor 64,5% in handen van de groep en verkoopt diverse apparatuur voor videogamers, zoals computeronderdelen.
  • Anthony Veder’ (62,9%) is een rederij voor het vervoer van gas over zee.

Een belangrijke, recente evolutie binnen de portefeuille van de holding was de verkoop van ‘GrandVision’, een wereldwijde optiekketen, met merknamen zoals ‘Pearle’. De transactie bracht een mooie duit in het zakje van HAL, dat snel gebruik maakte van de nieuwe cash. In maart 2022 deed HAL namelijk een bod op alle uitstaande aandelen van het Nederlandse bedrijf ‘Boskalis’. HAL bezat toen al een aanzienlijk deel van de aandelen in de maritieme dienstverlener en baggeraar.

De aandeelhoudersstructuur van de HAL Trust bevat een heel belangrijke partij: de Nederlandse familie Van der Vorm. De familienaam is al decennialang verweven met de Holland America Line, wat ervoor zorgt dat ze de meerderheidsaandeelhouder is van de trust. De Van der Vorms zijn eveneens één van de rijkste families in Nederland.

Verdienmodellen

  • Participaties in bedrijven
  • Vastgoedinvesteringen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.