GBL

GBL of ‘Groupe Bruxelles Lambert’ is een gekende speler in het Belgische landschap van investeringsmaatschappijen. De geschiedenis van de groep rijkt terug tot het begin van de vorige eeuw, maar pas in 1972 ontstond de groep zoals we die nu kennen. Een belangrijke figuur in de geschiedenis van de holding is wijlen Albert Frère: een succesvolle Belgische zakenman die een miljardenfortuin wist op te bouwen, onder andere via de Groep Bruxelles Lambert.

Een holding probeert groei en winst te realiseren door investeringen in andere bedrijven. GBL heeft zulke participaties in zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven. De totale waarde van de portefeuille van de groep bedraagt meer dan 20 miljard euro.

Een overzicht van de grootste beursgenoteerde posities van de holding luidt als volgt:

  • Adidas: De grootste positie van de holding is de Duitse producent van (sport)kledij.
  • Pernod Ricard: Een Frans bedrijf dat alcoholische dranken verkoopt, zoals ‘Ricard’, maar het omvat ook heel wat andere merken.
  • SGS: De wereldleider in inspecties, testing, kwaliteitscontroles en certificeringen. Gevestigd in Zwitserland

Tot de portefeuille van GBL behoort ook ‘Sienna Investment Managers’ een Investeringsplatform dat actief is in Private Equity, Groei- en Durfkapitaal. Via 16 fondsen investeert het in meer dan 150 bedrijven.

Meer