Flow Traders

Het bedrijf Flow Traders werd opgericht in 2004 en heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland. Het aandeel is ook beursgenoteerd op de Euronext Amsterdam en is opgenomen in de Amsterdam Midcap Index (AMX).

Flow Traders is als financieel technologiebedrijf actief op beurzen en financiële markten, over de hele wereld. De firma voorziet er liquiditeit in talloze financiële producten. Concreet zal ze ervoor zorgen dat er steeds transacties mogelijk zijn, door prijzen aan te bieden bij zowel kopers als verkopers. De onderneming kan 24 uur per dag liquiditeit voorzien, met ‘tradingdesks’ in Europese, Amerikaanse en Aziatische landen. Daarbij maakt ze gebruik van haar eigen technologieplatform. Flow Traders legt de nadruk op de liquiditeit voor Exchange traded products (ETP’s). ETP’s zijn passieve beleggingsinstrumenten die vaak een index volgen, maar die niet proberen te verslaan.

Voorbeelden van ETP’s zijn:

  • Exchange Traded Funds (ETF): Dit is de populairste ETP. ETF’s volgen vaak de onderliggende waarde van een index, zoals bijvoorbeeld de ‘S&P 500’. Index-ETF’s worden ook wel ‘trackers’ genoemd.
  • Exchange Traded Commodities (ETC): Deze producten volgen gewoonlijk een grondstofindex.
  • Exchange traded notes (ETN): Een ETN is een soort ongedekt, niet-achtergesteld schuldbewijs, uitgegeven door een bank. Het populairste voorbeeld hiervan is de iPath S&P 500 VIX Short-Term (VXX)

Verder verhandelt het bedrijf ook obligaties, cryptomunten, vreemde valuta en andere producten. Zo helpt het algemene transparantie en efficiëntie te bereiken op de financiële markten. Flow Traders voorziet liquiditeit op twee manieren: op de beurs zelf als een geregistreerde ‘market maker’, maar ook buiten de beurs, voor institutionele klanten. Denk bij dat laatste aan banken, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en anderen.

Het bedrijf verdient geld per uitgevoerde transactie. Als ‘market maker’ kan het namelijk telkens een kleine marge nemen. De winst zit daarbij in een verschil tussen de aankooprijzen en verkoopprijzen bij de transacties. Die winst kan het bedrijf verhogen door een stijging in volume, een stijging in de marges of een uitbreiding in activaklassen. Belangrijk voor een market maker is het risicomanagement: Flow Traders blijft altijd ‘marktneutraal’. In simpele termen zal de onderneming er altijd voor zorgen dat voor elke aankoop die het uitvoert ook een verkoop plaatsvindt, en omgekeerd. Zo blijft ze niet over met een gigantische hoeveelheid aangekochte effecten of met ‘shortposities’. Dat wil ook zeggen dat de bedrijfsresultaten niet afhankelijk zijn van evoluties op de beurs.

Meer