Celyad Oncology

‘Celyad Oncology’ is een Belgisch bedrijf in de biofarmaceutische sector. Het onderzoekt behandelingen voor bepaalde vormen van kanker.

Momenteel heeft de firma enkel projecten in ontwikkeling, dus nog geen goedgekeurde geneesmiddelen voor commercialisering. De lopende onderzoeken baseren zich op T-cellen. Dat zijn witte bloedcellen die andere, abnormale cellen in het lichaam opsporen en bestrijden. Celyad ontwerpt T-cellen die nog beter kankercellen kunnen detecteren. De cellen krijgen extra receptoren voor specifieke antigenen op een kankercel. Zo kunnen die kankercellen beter gevonden worden door het immuunsysteem van het lichaam. De technische naam daarvoor is ‘Chimere Antigen Receptor T-cel Therapieën’. Binnen die behandeling zijn er twee soorten. De eerste werkt met cellen van de patiënt zelf, dat zijn ‘autologe cellen’. De tweede soort behandeling is dan met cellen van een ander individu: ‘allogene cellen’.

Voor haar onderzoeken werkt Celyad samen met verschillende partners zoals de universiteit van Dartmouth, ‘Horizon Discovery’ en Novartis. Met die organisaties sluit Celyad overeenkomsten om toegang te krijgen tot technologieën voor onderzoek. In ruil voor de toegang tot technologieën, krijgen de organisaties het recht op licenties voor de onderzochte producten. De onderneming krijgt ten slotte ook steun van het Waalse gewest van België.

Ook overnames van andere bedrijven met belangrijke kennis en patenten is een strategie van Celyad. Zo kocht het in 2015 een divisie van het Amerikaanse ‘Celdara Medical’.

Bij de belangrijke aandeelhouders van Celyad vind je twee belangrijke bedrijven. De eerste aandeelhouder is de ‘Fortress Investment Group’ uit de VS, de tweede is ‘Tolefi’ en Belgische investeringsgroep. Samen hebben de twee grootste aandeelhouders meer dan een derde van Celyad in handen.

Meer