Block

Block is het verzamelbedrijf van enkele Amerikaanse technologie-ondernemingen, met als hoofdactiviteit financiële diensten. In 2009 ontstond de firma onder de naam ‘Square’, met het doel om handelaren een gemakkelijker betaalsysteem te kunnen aanbieden.

Block is een ecosysteem met vijf onderdelen. De meeste zijn geconcentreerd op betaaldiensten en cryptomunten. Hieronder even een kort overzicht.

  1. Square bestaat nog steeds als merknaam na de verandering naar ‘Block’ in 2021. De naam staat nu voor een zeer uitgebreid aanbod aan software-oplossingen voor handelaars. Via het online platform kan een zelfstandige heel wat zaken regelen: niet alleen betalingen, maar evengoed contracten opstellen, factureren, personeelsorganisatie, loonadministratie verkopen opvolgen, klanten direct berichten sturen, marketingcampagnes en ga zo maar door. Er zijn enorm veel mogelijkheden met de software die handelaars het leven gemakkelijker moeten maken. Ook hardware zoals betaalterminals kan je bij Square vinden voor een all-in aanpak. Er is zelfs een financieel dochterbedrijf dat leningen verschaft aan de zakelijke klanten.
  2. Voor particulieren levert Block ook betaaldiensten met de ‘Cash App’. Via partnerbanken kan je met de app betalingen verrichten, een eigen bankkaart personaliseren en zelfs beleggen in aandelen en cryptomunten.
  3. Spiral stimuleert open-source ontwikkelingen, door aan ontwikkelaars een beurs te geven om aan zinvolle projecten te werken in de Bitcoinruimte. Achter het platform zit ook een onafhankelijk team dat zich toewijdt aan het verrijken van de technologieën gerelateerd aan Bitcoin. Op die manier wil Block stimuleren dat mensen de cryptomunt als betaalmiddel gaan gebruiken.
  4. TBD is een gratis platform voor softwareontwikkelaars die gedecentraliseerde softwaretoepassingen maken, zoals bijvoorbeeld toepassingen met Bitcoin.
  5. Recent kwam Block in bezit van de meerderheid van de aandelen van ‘Tidal’, een muziekstreamingplatform dat voordien in handen was van de artiest Jay-Z.

De meerderheid van de producten worden in de Verenigde Staten verkocht, maar ook daarbuiten is Block commercieel actief. Kantoren vind je overal ter wereld: in de VS, Canada, Japan, Australië, Ierland, het VK, Spanje, Litouwen en Noorwegen.

Een prominente figuur binnen Block is Jack Dorsey: een ondernemer en investeerder die ook Twitter hielp oprichten met enkele anderen. In Block heeft Dorsey ook meer dan 10% van de aandelen, wat hem meteen de grootste aandeelhouder maakt.

Verdienmodellen

  • Commissies op financiële transacties
  • Abonnementsdiensten (bijvoorbeeld Square en Tidal)
  • Servicekosten
Meer