BASF

‘BASF’, kort voor ‘Badische Anilin- & Sodafabrik’ is een groot bedrijf in de chemische sector, met een wereldwijde aanwezigheid. In 1865 ontstond de firma als producent van kleurstoffen, maar doorheen de decennia groeide ze uit tot een enorm veelzijdige chemische producent. De dochterbedrijven van BASF zijn verspreid over 90 landen, voornamelijk in Europa, Azië en het Amerikaanse continent.

Een overzicht geven van alle producten die de onderneming vervaardigt is moeilijk, maar zelf deelt het bedrijf haar activiteiten op in zes segmenten:

  1. Chemicals and Intermediates’ bevat allerlei (petro)chemische basisstoffen die nodig zijn in verschillende industrieën. Niet alleen verkoopt BASF die stoffen aan klanten, ze vinden ook hun weg naar de andere divisies binnen het bedrijf. Daar dienen ze als grondstoffen voor de productie van complexere goederen.
  2. Materials’ maakt stoffen voor de productie van plastics, maar ook ‘performance materials’. De bedrijfstak omvat enorm veel toepassingen, bijvoorbeeld in de auto-, elektronica- en plasticsector.
  3. Industrial Solutions’ maakt ingrediënten en toevoegingen voor de industrie. Denk aan bestanddelen voor brandstoffen en motorolie, maar bijvoorbeeld ook voor het maken van verfproducten.
  4. Surface Technologies’ is een segment dat allerlei middelen produceert voor de behandeling van diverse soorten oppervlakken. Coatings op wagens, behandeling van bouwmaterialen en batterijen… ze behoren allemaal tot de divisie. BASF is hier ook bezig met het oprichten van een afzonderlijke eenheid voor de recyclage van katalysatoren. Op een later punt zal die aparte entiteit dan worden afgesplitst van de huidige divisie.
  5. Nutrition and Care’ is de startplaats van vele ingrediënten in de sector van consumentenproducten. Je vindt er toepassingen voor de voedingsindustrie, zoals kleurstoffen, maar ook componenten voor verzorgingsproducten en cosmetica. Basisingrediënten voor de farmaceutische industrie zitten tenslotte ook in de bedrijfstak.
  6. Agricultural Solutions’ bestaat enerzijds uit gewasbeschermingsproducten en anderzijds uit zaden voor de landbouw.

Voor de uitbreiding van haar gamma doet BASF geregeld een strategische overname. Een recent voorbeeld is te vinden in 2020, toen de ‘polyamide’-divisie van concurrent ‘Solvay’ werd overgenomen. De toepassingen van polyamide liggen voornamelijk in de productie van textiel, zoals nylon.

Naast de zes divisies heeft de chemiereus ook een participatie in oliemaatschappijWintershall Dea’. Het bedrijf gaat op zoek naar ruwe aardolie en -gas en zorgt ook voor het transport. BASF heeft meer dan twee derde van de aandelen in handen, terwijl de rest toebehoort aan de investeringspartner ‘LetterOne’.

Klanten van de onderneming zijn actief in een hele resem aan sectoren. Voorbeelden van enkele belangrijke afnemers zijn ‘3M’ en ‘Ford’. Ford is trouwens één van de vele klanten in de autosector.  De wagenindustrie is namelijk een zeer belangrijke bron van inkomsten voor BASF.

In het licht van de klimaatdoelstellingen hecht het bedrijf belang aan haar impact op het milieu. Een belangrijk concept daarbij is ‘cradle-to-cradle’. In essentie wil dat zeggen dat je materialen produceert, die later gerecycleerd worden om er terug hetzelfde materiaal mee te produceren. Grondstoffen blijven zo in een cyclus, vandaar het begrip ‘circulaire economie’.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van chemische stoffen en materialen
  • Productie en verkoop van gewasbeschermingsproducten en zaden
  • Participatie in ‘Wintershall Dea’. (Oliemaatschappij).
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.