Apple

Hoewel de voorgeschiedenis van Apple niet zo ver rijkt als sommige andere grote bedrijven, is het bedrijf er toch in geslaagd om uit te groeien tot één van de grootste bedrijven qua omzet en marktkapitalisatie. Het Amerikaanse technologiebedrijf werd in 1976 opgericht door Steve Wozniak, Ronald Wayne en het jarenlange iconische toonbeeld voor het bedrijf: Steve Jobs.

Het bedrijf begon als producent van computers, maar doorheen de jaren kwamen verschillende producten het gamma vervoegen. Op vandaag produceert en verkoopt het bedrijf namelijk: computers, smartphones en tablets, maar ook digitale horloges en oortelefoons. Het houdt echter niet op bij hardware voor Apple. Klanten kunnen er ook terecht voor softwarepakketten, ze kunnen de betaaldiensten van het bedrijf gebruiken zoals ‘Apple Pay’ en de kredietkaart die het bedrijf uitgeeft (in samenwerking met Goldman Sachs).

De diversiteit van kasstromen wordt daarboven nog uitgebreid met commissies op de verkoop van applicaties binnen de ‘App Store’, opbrengsten uit advertenties, een eigen muziekstreamingdienst, verkoop van verzekeringen voor hardware en ten slotte: clouddiensten. Een enorme waaier aan inkomsten die ervoor zorgt dat Apple behoort tot de bedrijven met de grootste omzet, wereldwijd.

De klanten van Apple bevinden zich over de gehele wereld. Zowel particulieren als zakelijke klanten kunnen de producten van het bedrijf aanschaffen via de ‘Apple Stores’, via andere Retail winkels of online.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van hardware
  • Verkoop software
  • Commissie op app-verkoop
  • Commissie op betaaldiensten
  • Abonnementsmodellen
  • Verkoop verzekeringen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20